Храм Нікорцмінда. Фото: travelgeorgia.ru

З нагоди 1000-річчя зведення храму Нікорцмінда 6-7 серпня в гірському регіоні Рача (Грузія) відбудеться низка ювілейних заходів, повідомляє Благовест-інфо. Заходи відвідає Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II.

За словами священнослужителя Нікорцміндської єпархії ігумена Діонісія Бордзикулі, 1000-річний ювілей храму Нікорцмінда відноситься до 2014 року, однак у той час не знайшлося коштів для його відзначення в належному масштабі.

«Коли єпархіальну кафедру Нікорцмінда очолив єпископ Вахтанг (Ліпартеліані), було прийнято рішення гідно відзначити цю славну історичну дату. Заплановані заходи, які триватимуть протягом двох днів – 6 і 7 серпня», - сказав ігумен Діонісій.

Відео дня

У рамках програми 6 серпня о 10.00 відбудеться відкриття храму Іверської ікони Божої Матері, який нині добудовуєтьсяі в місті Амбролаурі. О 14.00 у освячений храм прибуде Патріарх Грузинський і проведе там молебень. Того ж дня о 18.00 у Будинку культури Амбролаурі відбудеться виставка, присвячена духовним особам, чия діяльність була пов'язана з Рачею.

«Відбудеться важлива виставка із залученням архівних матеріалів, у тому числі тих, які зберігаються в Кутаїському музеї. Відкриє виставку Патріарх Грузинський. У програму вернісажу включена також презентація проекту монастиря та єпископської резиденції», - зазначив отець Діонісій.

7 серпня о 10.00 Католикос-Патріарх Ілія II разом з членами Священного Синоду ГПЦ здійснить урочисту літургію на честь 1000-річчя Нікорцмінда. На літургію прибудуть прем'єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі і члени уряду.

На 14.00 заплановано освячення території, призначеної для будівництва Нікорцміндської єпископської резиденції та монастирського комплексу, там же відбудеться презентація проекту розвитку регіону Рача.

О 18.00 на спеціально обладнаній сцені розпочнеться концерт симфонічного оркестру імені Євгена Мікеладзе під керівництвом композитора та диригента Ніколоза Рачвелі. У концерті візьмуть участь вокалісти – уродженці Рачі; ансамбль церковного співу кафедрального собору Самеба – Пресвятої Трійці, співачка Нані Брегвадзе, яка нещодавно відзначила 80-річчя, сопрано Аніта Рачвелішвілі, баритон Георгій Гагнідзе та інші відомі виконавці.

«Це буде небувале свято. Подібного масштабу святкування Рача не пам'ятає з часів приїзду сюди класика грузинської літератури позаминулого століття Акакія Церетелі, автора віршів безсмертної пісні «Суліко», - сказав журналістам ігумен Діонісій.

Собор Нікорцмінда представлений на включення в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.