Нораванк – монастырский комплекс, построенный в XIII в.

Світова рейтингова агенція в області культурної спадщини International Ratings Center (IRC) просуває два об'єкта культури у Вірменії і один в Карабасі, сказав у вівторок виконавчий директор IRC Олександр Рабінович журналістам в Єревані, повідомляє Новини-Вірменія.

Рейтинг територій духовної спадщини людства («SHA – rating») призначений для оцінки якості функціонування територіального співтовариства в справі збереження, підтримки та відтворення предметів матеріальної культури, архітектурних ансамблів, культурних пам'яток, що становлять духовну спадщину всього людства.

«Храм Міхра в Гарні, монастирський комплекс і монастир Нораванк Гандзасар внесені в нашу Червону книгу. Ми їх просуваємо в плані туризму, інвестицій, відновлення», — сказав Рабинович.

Відео дня

Храм Міхра в Гарні — язичницький храм I ст. н. е. у Вірменії, присвячений древнеармянскому богу сонця, небесного світла та справедливості Міхру.

Нораванк – монастирський комплекс, побудований в XIII ст. Монастирський комплекс включає в себе церква Сурб Карапет (Святого Іоанна Хрестителя), каплицю Сурб Григор (Святого Григорія) зі склепінним залом і церква Сурб Аствацацин (Святої Богоматері).

Гандзасар — видатна пам'ятка вірменської культури, діючий монастир Вірменської апостольської церкви.

Отримання рейтингу означає активну позицію органів влади території (міста, регіону, країни) в справі мобілізації ресурсів та організації роботи по збереженню і примноженню дісталися території від попередніх поколінь духовних багатств, комплексів і предметів матеріальної культури, що забезпечує спадкоємність культурної традиції.

Рейтинг територій духовної спадщини формується під егідою і на ціннісних засадах ЮНЕСКО.