Костел всього за один євро. В Європі розпродають церкви. Так старовинні будівлі зберігають від руйнування. Тепер у колишніх храмах відкривають готелі, книжкові магазини і навіть нічні клуби.

ВІДЕО

Цей католицький храм звели 800 років тому в голландському Маастріхті. Раніше тут проходили служби, а тепер продають книги, каву і штрудель.

Відео дня

"Ми шукали місце для книжкового магазину в сусідньому торговому центрі, але він був дуже сучасним. І ми вибрали церкву – вона найстаровинніша в нижніх землях", – говорить Тон Хармс, директор книжкового магазину.

За даними соціологів, в останнє десятиліття все менше європейців вірять у Бога, ще рідше ходять в церкву, а тому храмам і костьолам доводиться шукати інше застосування.

Вечеряють і танцюють гості цієї старовинної церкви в центрі Брюсселя. Її історія – типова: спочатку пішли парафіяни, потім прийшли інвестори.

Утримування храму обходиться в десятки тисяч євро на рік – для поріділої пастви сума непосильна.

"У нас є вечірка Церкви Покаяння або Церкви Апокаліпсису. Тематичні заходи нагадують людям, що це храм, але тут можна робити все", – зазначив Вільям Портер, керуючий клубом.

А цей голландський храм став п'ятизірковим готелем. Вартість однієї ночі від 250 доларів. Особливий готель користується популярністю у молодят.

"Ми проводимо тут весілля. Звичайно, у нас є бар. Але сама атмосфера така, що ніхто не стане шуміти", – сказав Бастіан Кломп, керуючий готелем.

Ще тихіше в номерах, які обладнали в келіях колишнього монастиря. Тут замість традиційної Біблії – в тумбочці збірка віршів сучасних голландських поетів. Втім, місце для писання все-таки знайшлося – в книжковому магазині Маастрихта. Тепер всі вони на одній полиці – навпроти політичних бестселерів.

"Сьогодні" / "Події тижня" на каналі "Україна".