h

Вчення буддизму про ілюзорність реальності перегукується з теорією відносності у квантовій фізиці, заявив буддійський чернець Баррі Керзін на лекції "Буддизм: стародавня релігія в сучасному суспільстві наукових знань".

За його словами, буддизм ділиться на три частини: наука про розум, релігійна сторона, пов'язана з молитвами, обрядами та ритуалами, а також розуміння, що такий справжній "я" і світ. Саме третя частина, на думку буддійського ченця, схожа з квантовою фізикою. Про це повідомляє РИА Новости.

"Буддійське вчення про реальність і квантова фізика не одне й те саме, але між ними є багато пересічень", - переконаний Керзін.

Відео дня

"Відомий квантовий фізик Девід Бом, близький друг Далай-лами, говорив, що об'єктивної реальності немає, є лише події та процеси. Він вважав, що атом майже на 100 відсотків складається з порожнечі. Будда говорить, що насправді є дві істини: хто ми є і що таке всесвіт. Першу істину Будда назвав відносною, у ній є події та процеси, подібно до того, як сказав Девід Бом", - наголосив буддійський чернець.

Керзін додав, що друга істина - вища, і полягає в тому, що немає об'єктивної реальності, а це також перегукується з квантовою фізикою. Він також зазначив, що Будда навів кілька аналогій, котрі пояснюють, що таке порожнеча. При цьому Будда позначив, що порожнеча і ніщо - різні поняття. Крім того, буддисти вірять, що люди, які досягли просвітління, можуть проходити крізь стіни, а це також перегукується з твердженням квантових фізиків про порожнечу в атомах, переконаний Керзін.