В американській розвідці вважають, що Ірак і Сирія можуть не зберегтися як держави на тлі міжрелігійної та міжетнічної ворожнечі.

Як повідомляє Радіо Свобода, на конференції спецслужб у Вашингтоні 10 вересня голова розвідки Міністерства оборони США, генерал-лейтенант Вінсент Стюарт знову стверджував, що Ірак розпадеться на три регіони – курдський, сунітський та шиїтський. На початку літа такі припущення жорстко розкритикували керівники Іраку.

Стюарт вказав, що значні частини територій Іраку та Сирії захоплені бойовиками екстремістського угруповання ”Ісламська держава”. Ідеться про населену переважно сунітами приблизно третину території Іраку на півночі та заході країни. Також угруповання ”Ісламська держава” контролює приблизно третину східної Сирії і кордон між двома сусідніми країнами.

Відео дня

А іракські курди, що населяють напівавтономну область на півночі Іраку, воюють за звільнення від угруповання ”Ісламська держава” частини своєї території, а також сунітських укріплень на півночі Іраку.

Зазначається, що курдський лідер Масуд Барзані наполягає, що курди не мають повертати під контроль центрального уряду території, за яку проливали кров. 

”Ірак, очевидно, розвалюється, центральний уряд втратив контроль, усе руйнується – армія, інші озброєні підрозділи, поліція”, – стверджував Барзані в червні в інтерв’ю CNN.

США вивели війська з Іраку у 2011 році. Тоді президент Барак Обама заявляв, що ”ми залишаємо після себе суверенний, стабільний і впевнений у собі Ірак, який має представницький уряд, обраний народом”.