м

У Вірменії монастир Сагмосаванк відзначає 800-річчя свого заснування. Перші будівлі храму датуються 1215 роком. За переказами, монастир був побудований на місці скиту Григорія Просвітителя, повідомляє Благовест-інфо.

Ювілей монастиря відзначається протягом усього поточного року. Головні урочистості пройшли у свято Успіння Пресвятої Богородиці, що вважається четвертим з п'яти великих свят Вірменської Апостольської Церкви та найдавніше із семи свят, присвячених Богоматері.

У день святкування Успіння Пресвятої Богородиці після літургії здійснюється освячення винограду. Освячується також весь урожай. Вірменська Церква живить глибоку повагу й шанування до Богоматері, підкреслюючи Її чистоту, дух безприкладної смиренності, добродіяння й відданість.

Відео дня

Монастир Сагмосаванк побудований над ущелиною річки Касах в Арагацотнській області Вірменії. Звідси відкривається вид на гору Арарат, на вершині якої, за біблійним переказом, після потопу зупинився Ноїв ковчег. Також з монастиря відкривається вид на вершини найвищої гори Вірменії - Арагац, і гору Ара.

Обитель стали будувати при князі Ваче Вачутяне. Храм зводили на місці скиту св. Григорія, просвітителя Вірменії і першого Католикоса всіх вірмен. У 325 році Григорій Просвітитель відправився в усамітнення.

Літо св. Григорій проводив на вершині гори Арагац, а взимку спускався до річки Касах.У XIII столітті тут збудувати монастир Сагмосаванк, що з вірменської означає монастир псалмів.