1

Протестуючи проти рішення муніципальної влади про знесення історичної церкви монастиря прп. Макарія Олександрійського в Ель-Файюумі, насельники обителі своїми тілами закрили шлях бульдозерів, не давши забудовникам знищити унікальні ранньохристиянські пам'ятники, повідомляє інформаційний портал Calam1.

25 лютого бульдозери корпорації «ал-Мукавилин ал-ʻараб», які прибули в файюмський монастир святого Макарія Олександрійського для розчищення території для нової траси «Ель-Файюум - Ель-Вахат», були зустрінуті насельниками обителі, які перегородили собою шлях машинам.

1

Тим самим братія монастиря спробувала врятувати від обвалення стародавню підземну церкву (IV ст.), а також попередити руйнування старовинного братського кладовища (Х ст.), семи церков різних віків, давньоєгипетського похоронного храму, скитських посадок і колодязів.

Відео дня

За словами очевидців, робочі, які прибулі в монастир, вели себе вкрай агресивно, намагаючись прорватися до об'єктів знесення і скандуючи такбир* .

1

За свідченням одного з ченців, раніше інженери не раз пропонували місцевій владі альтернативні маршрути для будівництва траси, що дозволяють без особливих втрат для бюджету, зберегти історичні пам'ятки монастиря і не розділяти жвавою магістраллю його територію. Тим не менш, керівництво Ель-Файюма не прислухалося до голосу експертів та направило до обителі відповідну техніку.

Рішучий крок коптів викликав бурхливу реакцію в єгипетському суспільстві. Зокрема, голова правозахисного руху «Шабаб Крістіан» Надір Сулайман звернувся до прем'єр-міністра республіки Ібрахіма Махлаба з вимогою втрутитися в конфлікт, «примусивши муніципалітет прислухатися до минулорічної постанови міністерства старожитностей, що визначив спірну територію як непорушний національний заповідник».

Зі свого боку відомий телеведучий Йусуф ал-Хусайні назвав цей крок влади «божевіллям», що має на меті «ксенофобське знищення самої християнської історії Сіная... і всього Єгипту, де зародилося колись монашество».

* Такбир (араб.- звеличення) - в ісламі: звеличення Аллаха словами «Аллаху акбар». Такбир зазвичай вигукується як військовий клич.

pravoslavie.ru