Кристофер Ламберт в роли кардинала Салвемини. Кадр из фильма «Оттенки истины»

Новий фільм про життя понтифіка вийшов на екрани у Ватикані цього тижня.

ЗМІ Ватикану й Італії розкритикували новий фільм «Відтінки істини», в якому Папа Римський Пій XII показаний спасителем євреїв.

Стрічка режисера Ліани Марабини, ролі в якій виконали Крістофер Ламберт, Джанкарло Джанніні і Гедеон Буркхард, розповідає про молодого єврейського журналіста і його пошуки доказів того, що Пій XII насправді не був «Батьком Гітлера», як його зневажливо називали критики церкви. Автор картини називає Папу «Шиндлером Ватикану» і стверджує, що він керував організацією, яка врятувала 860 тисяч євреїв у роки Другої світової війни.

Відео дня

Редакція щоденної газети Святого Престолу l'osservatore Romano назвала фільм «наївним», що «не заслуговує довіри» і заявила, що він не додає розуміння ролі Пія XII в контексті історії Другої світової війни.

У статті в єврейському інтернет-виданні Pagine Ebraiche під заголовком «Пій XII: фантастика, яка переписує історію» говориться, що поки архіви Ватикану часів війни залишаються закритими, католицький кінематограф «займається переписуванням історії за допомогою свого чергового вимислу».

Раніше Папа Римський Франциск назвав Папу Пія XII «великим захисником євреїв».

jewishnews.com.ua / JTA