Храм Різдва Христового, Віфлеєм / Православие.Ru

Паломники на Святій Землі стоять багато годин у чергах, щоб потрапити в храм Різдва Христового, і влада спільно з церквами збирається ввести заявочну процедуру, щоб відрегулювати потік паломників.

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на fides, за останні роки приплив туристів і паломників до всіх святинь цих місць різко зріс і досяг такого масштабу, що влада Палестинської Автономії, діючи спільно з місцевими церковними громадами, готують цифрову заявочну процедуру для спрощення та регулювання доступу, щоб уникнути довгих черг.

Паломникам доводиться багато годин стояти в чергах, щоб потрапити в храм Різдва Христового і схилити коліна перед срібною зіркою, що відзначає місце, де, за переказами, Богородиця народила Немовля Іісуса.

Відео дня

Ця християнська церква у Віфлеємі є, поряд із Храмом Гробу Господнього, одним із двох головних християнських храмів Святої землі й одним із найстаріших безперервно чинних храмів світу. Перший храм над печерою Різдва був споруджений у 330-х роках за вказівкою імператора Костянтина Великого, і відтоді богослужіння тут практично не переривалися. Сучасна базиліка VI-VII ст. вважається єдиним християнським храмом у Палестині, що збереглися в цілості від домусульманського періоду. Під амвоном базиліки знаходиться найбільша християнська святиня – печера Різдва. Місце народження Христа знаходиться в східній частині печери й воно відзначене 14-кінцевою срібною зіркою. У збережених письмових джерелах печера вперше згадана близько 150 року, а Базиліка Різдва була закладена святий імператрицею Оленою під час паломництва на Святу землю в середині 330-х років, за свідченням Євсевія Кесарійського.

Заявочна процедура дозволить більш гнучко та ефективно підбирати час для допуску окремих груп й індивідуальних туристів і паломників до святих місць.

У нинішні Різдвяні свята ця цифрова система поки ще не діє, а лише тестується. Її введення в дію заплановано на початок 2019 року, відразу після затвердження процедури трьома церквами, в чиєму спільному управлінні знаходиться Базиліка (Єрусалимська Православна Церква, Вірменська апостольська Церква і Римо-Католицька Церква). Усі три християнські Церкви мають при базиліці свої чернечі громади, причому будівля православного монастиря примикає до південно-східної частини базиліки, вірменський монастир знаходиться на південно-західній стороні, а католицький монастир ордену францисканців на північно-західній.