н

У Центральній Америці в тропічних лісах Белізу виявлені залишки стародавнього храму цивілізації майя, повідомляє Вести.Ru.

Археологи під керівництвом Лізи Луцеро з університету Іллінойсу з 2010 року досліджують містечко Кара Бланка приблизно в 70 кілометрах на захід від столиці Белізу.

Нова знахідка археологів здатна багато що розповісти про розквіт і занепад стародавніх майя.

Відео дня

"Люди приходили сюди, щоб очиститися і принести дари богам, - передає слова доктора Луцеро National Geographic. - Це було особливе місце, що має сакральне значення для всього народу".

Географія визначила міфологію майя. Індіанці вірили, що в давні часи на Землі стався потоп, і карстові озера - сеноти, настільки широко поширені в тутешніх краях, - є свідченнями колишньої "великої води".

Виявлена тут культова споруда отримала прізвисько "Храм води" не випадково. Дослідники вважають, що паломники, які прибували в храм  поклонялися Чааку - повелителю блискавок, води і дощу, кількість підношень залежала від погоди: чим вона більше ставала посушливою, тим більше було дарів.

На дні 60-метрового озера аквалангісти знайшли велику кількість ритуальних керамічних виробів різної форми і розміру. Бока посудин покриті зображеннями хвиль, спіралей та  тварин.

Дослідження руїн Храму показало, що його підлогу покривав свого роду килим з безлічі уламків кераміки, знову витягнутої з дна водойми. Стіни споруди були виготовлені з видобутого тут же вапнякового туфу.

Фахівці вважають, що детальне вивчення давньої споруди та його околиць дозволить з'ясувати причини занепаду цивілізації майя.

У даний час вчені намагаються визначити час утворення озер, а також дізнатися, в який період історії майя був побудований Храм води. Для цього вони використовують зразки затопленої деревини з дна сеноти, які фахівці збираються піддати радіовуглецевому датуванню.

*   *   *

Беліз - невелика держава на сході центральної Америки, простягнулося уздовж Карибського моря на південь від півострова Юкатан. Велику частину території країни займає низовина, покрита численними озерами і болотами.

Район Кара Бланка - це ціла група сенотів, що представляють собою кілька десятків заповнених водою провалів різного розміру і глибини. Назва Кара Бланка перекладається з іспанського як "білолиций", що, мабуть, обумовлено характерним білим кольором місцевих вапнякових круч.