Пакистан / REUTERS

Пакистанський суд засудив двох братів-християн до страти за те, що один із них нібито розмістив на вебсайті богохульний матеріал, образливий для мусульман.

Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на "Сhristianpost".

Правозахисники християнського "Центру юридичної допомоги, турботи та примирення" у Британії (CLAAS) б'ють тривогу у зв'язку зі смертним вироком, винесеним пакистанським християнам Кайсару (Qaisar) й Амуну Аюбам (Amoon Ayub) місцевим судом. Вирок виніс минулого тижня суддя Джавед Ікбал Босла (Javed Iqbal Bosal) після прискореного слухання справи у в'язниці міста Джелам в провінції Пенджаб. Брати, уродженці міста Лахор, були арештовані у 2014 році після відновлення слідства щодо кримінальної справи, відкритої місцевою поліцією за звинуваченнями, висунутими ще у 2011 році.

Відео дня

Кайсар раніше пояснював, що закрив спірний вебсайт ще в 2009 році, проте один із його знайомих мусульман, за його словами, відновив роботу сайту без його участі. Звинувачення в богохульстві було висунуто проти нього після суперечки зі співробітниками на роботі, після чого деякі з мусульман стали погрожувати йому смертю, і йому довелося бігти й ховатися. Смерть загрожувала і його братові, і тому вони змушені були бігти в Сінгапур. Вони переховувалися там цілий місяць, а потім повернулися на батьківщину, за даними видання "Asia News".

Ситуація як і раніше залишалася напруженою, і їм довелося знову бігти вже в Таїланд. Там вони провели кілька років і дізналися, що порушено кримінальну справу, і їх розшукує поліція. У Пакистані, як відомо, обвинуваченим у богохульстві загрожує смертна кара або довічне ув'язнення. Обидва брата одружені, причому у Кайсара троє малолітніх дітей, а Амун одружений на вчительці й поки бездітний.

Християнські правозахисники центру CLAAS збираються подати апеляцію на рішення Лахорскої судової колегії зі справ Кайсара в Равалпінді. Відділення "Американського фонду за закон і справедливість" в Пакистані, зі свого боку, подає апеляцію на вирок у справі Амуна. Правозахисники центру CLAAS заявляють, що при розгляді багатьох справ за звинуваченнями в богохульстві "місцеві суди піддаються тиску й погрозам з боку релігійних фанатиків", фактично змушують їх "виносити обвинувальні вироки".