Вертеп / Reuters

Опитування британців про сутність і сенс Різдво показав, що 40 відсотків із них взагалі не знають, що це свято має якесь відношення до Христа, а половина не має поняття про ролі архангела Гавриїла, причому образ Санта-Клауса в їх свідомості майже повністю витіснив образ Іісуса Христа.

Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на "Сhristiantoday".

За даними опитування, проведеного соціологічним центром "OnePoll" за замовленням служби Hotels.com напередодні минулого Різдва, кожен п'ятий британець не знав, що Іісус Христос народився в день цього великого свята, а один із двадцяти навіть переконаний, що Його день народження припадає на Великдень. Багато хто з жителів туманного Альбіону виявили дуже туманні уявлення про головних учасників цієї великої Біблійної події – так, 37 відсотків опитаних не мали поняття про те, що Марія і Йосип якимось чином причетні до Різдва.

Відео дня

Половина британців (49 відсотків) не змогли відповісти на запитання, в чому полягала участь архангела Гавриїла в цій події, а шість відсотків респондентів висловили припущення, що центральну роль у ньому зіграв Санта-Клаус.

На питання про те, як, на їхню думку, виглядала б Різдвяна історія, якби сталася в наші дні, кожен десятий відповів, що місце осла в ній зайняв би єдиноріг; 15 відсотків припустили, що волхви були б жінками; і 10 відсотків висловили впевненість, що архангелу Гавриїлу простіше було б скористатися соцмережею Instagram, щоб передати Марії велику звістку. Що стосується дарів, то замість золота, ладану і мира, волхви в наші дні принесли б айфон (на думку 22 відсотків респондентів), передплату на продукцію Netflix (18 відсотків) і ювелірні вироби з модного рожевого золота (16 відсотків).

За даними окремого соціологічного дослідження, християнські образи та смисли в наші дні майже вже зникли з різдвяних вітальних листівок, а на їх місце прийшли релігійно-нейтральні «святкові» образи Санта-Клауса, сніговиків і північних оленів. По мірі зростання невігластва британців у питаннях християнських смислів та образів Різдва Христового попри те, що воно залишається в їх свідомості найбільшим святом у році), образ Іісуса все рідше зустрічається в традиційних різдвяних сценках, що встановлюються в торговельних центрах, на святкових ярмарках і в інших громадських місцях. Він давно вже витіснений так званими «печерами Санта-Клауса».