Реставрація в соборі Ечміадзіна / youtube.com

Реставратори знайшли фреску під вапняно-піщаним шаром стін кафедрального собору Святого Ечміадзіна, що перебуває під охороною ЮНЕСКО.

Подробиці про знахідку наводить у своєму сюжеті вірменське церковне телебачення «Шогакат», повідомляє «Благовіст-Інфо».

Собор перебуває на реставрації з 2014 року, й днями був на невизначений час закритий для відвідувань. Автор проекту реставрації фресок Ашхен Папоян каже, що виявлена у центральному нефі собору фреска незрозуміло з якої причини залишилася під шаром піщано-вапняної штукатурки в ході відновлювальних робіт 1954-55 рр.

Відео дня

Про існування фрески свідчили копіровки, зроблені пензлем вірменського художника Вардкеза Суренянца. За словами Папоян, копіровка Суренянца вказувала на те, що десь у соборі, в якуйсь із його частин може перебувати схована під штукатуркою фреска. Вона зазначає, що всі інші фрески були ідентичними, проте копіровка Суренянца вказувала на одну, яка відрізнялася своїми візерунками та малюнком від інших фресок. І ось пошуки реставраторів увінчалися успіхом, а виявлену фреску наразі очищають від пилу.

Майстри відзначають, що поки рано говорити про розміри цієї фрески. Детальніше про розпис можна буде дізнатися після ретельного лабораторного аналізу, а поки видно лише, що на ній зображені рослини. Наразі всередині собору ведуться роботи зі зняття всіх інших фресок. Реставратори відзначають, що в ході робіт можуть виявитися нові шари, в тому числі і з новими фресками, шарами фарб і штукатурки. Унікальні розписи на вапняній штукатурці собору Святого Ечміадзіна за фрагментами розбираються і укладаються на знімні щити. Далі розписи будуть винесені для подальшої їх реставрації, а повернуться на стіни собору лише після закінчення укріплювальних робіт усієї конструкції храму з 17-віковою історією.

За переказами, місце будівництва собору вказав святому Григорію Просвітителю Іісус Христос, Який зійшов із небес (з древньо армянського – грабара – «Ечміадзін» означає «Зішестя Єдинородного»). Храм був споруджений поряд із царським палацом у 303 році. Існує переказ, що він був споруджений на місці язичницького храму.