Ілюстрація / moya-planeta.ru

У Канаді пара атеїстів добилася від суду відшкодування за моральну шкоду, завдану їх дитині різдвяними прикрасами в дитсадку.

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на "Сhristianpost", трибунал з прав людини Британської Колумбії присудив компенсацію моральної шкоди в сумі 12 тис. доларів за позовом Гері Мангела (Gary Mangel) і Мей Ясуї (Mai Yasué) проти керівництва дитячого садка, що зробили замах на атеїстичне виховання їх 3-річної доньки.

Барбана Коренкевич (Barbara Korenkiewicz), голова трубунала, у поясненні до його вирішення вказала, що позов був поданий ще в 2014 році проти адміністрації дошкільного закладу міста Монтессорі на острові Боуен. Атеїсти висловили в позові своє обурення у зв'язку з різдвяною і ханукальної символікою в прикрасах дитячої кімнати для занять.

Відео дня

Мангел заявив членам ради дитсадка про неприпустимість святкування Різдва, Хануки і будь-якого іншого релігійної та політичної події у дитсадку.

У відповідь на скаргу батьківської пари, рада дитячого садка зажадав від батьків подання письмової заяви про «розуміння та прийняття» всіх культурних програм дитсадка у всіх їх аспектах, і повідомила, що в іншому разі їх дитина не буде зарахована на наступний рік. Обурена пара у відповідь тут же звинуватила раду дитсадка в дискримінації за релігійними, расовими мотивами, походженням і сімейним станом (оскільки Ясуї японка, а Мангел єврей).

Голова трибуналу Коренкевич відкинула звинувачення батьків у їх дискримінації за расовими та іншими ознаками, не знайшовши для неї реальних підстав. У своєму рішенні трибунал підкреслює, що надає головне значення не стільки культурним і релігійним аспект програми виховання, скільки спробі примусу батьків до згоди під загрозою виключення дитини.

Марія Тарнбулл (Maria Turnbull), голова ради дитсадка, заявила в інтерв'ю "CBC News", що сума штрафу "досить значна" для установи, і її буде нелегко зібрати.