Різдвяні листівки з королівською родиною / twitter.com/ClarenceHouse

Британська законодавиця піддала критиці королівську сім'ю Віндзорів за нескромний звичай випускати різдвяні вітальні листівки з власними зображеннями, листівки ж із зображеннями образів і символів справжнього Різдва Христового стали «раритетами» в Британії, за її словами.

Як повідомляє «Седмиця» з посиланням на «Сhristiantoday», королівська сім'я Британії за звичаєм випустила днями свої офіційні різдвяні вітальні листівки – але вони несподівано піддалися гострій критиці. Енн Уіддікомб (Ann Widdecombe), колишня народна обраниця до парламенту від Консервативної партії, звинуватила високих осіб у нескромності і в підміні суті, смислів та образів Різдва Христового прославленням самих себе.

Так, одна з цих листівок зображує принца Чарльза і герцогиню Каміллу, які сидять на лавці і з обожнюванням дивлячись один на одного. На іншій листівці зображений принц Вільям – він невимушено сидить на колоді з герцогинею Кейт і дітьми у своєму родовому маєтку в Норфолку. Є в колекції і чорно-біла листівка з зображенням принца Гаррі та його обраниці Меган Маркл на тлі феєрверку з нагоди їх урочистого одруження.

Відео дня

Парафіянка Римо-католицької Церкви Енн Уіддікомб вважає цей звичай королівського сімейства глибоко хибним. Розсилка власних фотографій на Різдво свідчить лише про особисту самозакоханість, нарцисизм і «різко суперечить всім тим глибоким смислам, які укладені в святі Різдва», за її словами. У своїй замітці в католицькому виданні The Catholic Herald, Енн Уіддікомб підкреслює, що принцу Чарльзу і принцу Вільяму, як майбутнім верховним правителям Англіканської церкви, давно вже «личить самим чудово розуміти цей факт».

«Сакральний сенс Різдва полягає в сяячій, подібно дороговказу зірці, надії на спасіння, уособлюваної божественним Немовлям в яслах, а зовсім не в нас самих, – зауважує Уіддікомб. – Я не розумію, яким чином численні фотографії себе улюблених, якось пов'язані з цим великим сенсом».

Вона також зазначає, що переважна більшість різдвяних листівок у нинішній Британії зображують зябликів, сніжинки, псалмистів, Санта-Клауса, вогні, північних оленів, кольорові іграшки – тобто все, що завгодно, крім стародавніх сакральних образів і смислів Різдва Христового. Ця політика перетворення Різдва в «релігійно-нейтральне» і світське свято, за її словами, призвела до того, що листівки з істинно християнськими образами і смислами Різдва стають останнім часом справжніми раритетами».

Енн Уіддікомб підкреслює, що вона сама і члени її сім'ї завжди непросто відшукують різдвяні вітальні листівки з традиційними зображеннями волхвів, Немовля в яслах і Богородиці. Ці листівки вони розсилають друзям, підписуючи їх рядком із Біблії або короткою молитвою – і завжди чують лише подяку у відповідь, попри те, що серед цих друзів багато атеїстів, іудеїв і мусульман.