У Єгипті знайшли святилище часів Рамзеса II / sedmitza.ru

В історичному районі Ель-Матарейя, розташованому в передмісті єгипетської столиці, археологами з Айн-Шамського університету виявлено святилище епохи правління одного з найбільших фараонів Давнього Єгипту-Рамзеса II.

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на сайт єгипетського урядового медіа-порталу «Ahramonline», останки споруди знайдені на місці великого релігійного центру Єгипетського царства епохи XIX династії – міста Геліополя. Відомий єгиптолог професор Мамдуха Ельдамати, який очолює археологічні роботи в Ель-Матарейе, каже, що це відкриття є на сьогодні унікальним.

Це єдине з відомих нині науці такого роду святилищ, що відноситься до Нового Царства. Воно використовувалося для святкування Хеб-Седа як у правління фараона Рамзеса II (роки правління: 1279 – 1213 р. до Р. Х.), так, судячи з усього, і при наступних правителях XIX і XX-ої династії.

Відео дня

Перші знахідки, пов'язані з цією залою для священних церемоній, були зроблені в минулому археологічному сезоні (березень 2018 р.), йдеться на офіційній сторінці Міністерства старожитностей Єгипту в Фейсбуці. У нинішньому сезоні була розкопана та частина приміщення, яка залишалася під землею, – це, перш за все, сходинки тронного місця, система входів і виходів, а також фрагменти стін, з вбудованими в них нішами-сховищами для ритуальних керамічних судин. Одне зі сховищ кераміки залишилося у повній цілості (датується Третім перехідним періодом – XI – VII ст. до Р. Х.).

Також у процесі археологічних досліджень було виявлено безліч інших артефактів, включно з кількома кам'яними блоками колон і фрагментів стін з написами, що відносяться до правління фараона XX династії Рамзеса III.