1

Церква на честь святителя Луки (Войно-Ясенецького) нещодавно звели у польському селі Лазні біля білоруського кордону, повідомляє sobory.by.

Архиєпископ і відомий лікар-хірург по батьківській лінії мав польсько-білоруське коріння. Постать святого сповідника, архієпископа Луки ріднить польський і білоруський, російський і український народи - для всіх він свій, рідний, пише видання.

Ініціювали будівництво храму на честь святителя Луки місцеві жителі - в пам'ять про своїх предків, убитих під час війни. Церковне життя в Лазнях почалася з того, що супрасльскі ченці на запрошення місцевих жителів раз на тиждень приїжджали служити літургію в будівлі колишньої школи. Але незабаром жителі села і її околиць вирішили побудувати храм.

Відео дня

«Більше 100 осіб ініціювали будівництво храму. Церкву для невеликої громади побудували швидко, через рік-два. Цікавий факт, що під час будівництва храму на небі з'явилася веселка, її бачили всі будівельники. Вона була незвичайна, у формі кола», - говорить Ганна Радзюкевич, голова Ради фонду ім. бл. кн. Костянтина (Василя) Острозького.

Незвичайне, дуже рідкісне оптичне явище люди вважали знаком Божим, благословенням Господнім на працю. І дійсно, робота кипіла - від освячення наріжного каменю до освячення хрестів минуло трохи більше півроку. Церкву в Лазнях спроектував Олександр Бєльський - автор проекту церкви у скиті в Одринках. Допомагали ж будувати храм кілька десятків людей: і росіяни, і білоруси, і поляки.