Трамп зустрівся з пастором / ru.tsn.ua

Президент США Дональд Трамп зустрівся з американським пастором Ендрю Брансоном, який провів два роки в турецькій в'язниці за звинуваченням у зв'язках із змовниками.

Напередодні Брансон був звільнений із місць ув'язнення і вилетів на батьківщину, повідомляє "Благовіст-Інфо".

Брансон, очолював Євангелічну церкву Воскресіння в турецькому Ізмірі, разом зі своєю дружиною Лін Норін був у жовтні 2016 викликаний у міграційну службу. Подружжю вручили припис залишити територію Туреччини на підставі того, що діяльність пастора нібито завдавала удару по безпеці країни.

Відео дня

Незабаром після цього турецькі ЗМІ повідомили, що Брансон був пов'язаний з FETO (турецька абревіатура «Фетуллахістська терористична організація» - так називають в Анкарі мережу Фетуллаха Гюлена), і депортація була замінена арештом.

Арешт американського пастора відбувся в рамках боротьби турецької влади з прихильниками ісламського проповідника Фетуллаха Гюлена, який, як стверджують в Анкарі, був головним організатором невдалого перевороту в липні 2016 року.

Згодом Брансону були пред'явлені ще більш серйозні звинувачення в шпигунстві. До останнього часу прохання влади США – в тому числі президента Трампа – про звільнення пастора залишалися безрезультатними.

Сам Брансон, який прожив у Туреччині понад 20 років, всі звинувачення на свою адресу категорично відкидав.

11 жовтня турецький суд формально засудив американського пастора до трьох з половиною років в'язниці за участь у терористичній діяльності, але відразу ж звільнив його. При цьому звинувачення в шпигунстві були зняті.

13 жовтня президент Трамп прийняв звільненого співвітчизника в Овальному кабінеті Білого дому, передає BBC.

Пастор подякував главі держави та його адміністрації за зусилля, спрямовані на його звільнення, і помолився за Трампа.