г

У Московському музеї сучасного мистецтва відкрилася виставка художніх робіт священика Федора Конюхова, відомого мандрівника і мореплавця. Основна частина експозиції виставки відведена його графічним і живописним роботам 1970-х - 2014 рр., повідомляє сайт музею.

Федора Конюхова багато хто знає, як мандрівника і дослідника. Набагато менш він відомий як художник. Між тим, з 1983 р Федір Конюхов - член Спілки художників СРСР, а також член Московського спілки художників і скульпторів, почесний академік Російської Академії мистецтв. Усього він створив понад 3 тисяч картин. Виставка в Музеї сучасного мистецтва дозволяє побачити його, як майстра живопису та графіки.

Художні образи Федора Конюхова формувалися в численних експедиціях. На шляху до Північного і Південного полюса, при підкоренні Евересту він робив нотатки та начерки олівцем при температурі мінус 40-50 градусів. На борту своєї яхти, коли вона йшла навколо світу, він малював китів, альбатросів і безлюдні острови, працював над новими сюжетами майбутніх картин. Уже в Москві, підбиваючи підсумки експедицій, художник створював літографії, офорти та живописні твори, які також стали частиною виставки.

Відео дня

Творчий метод Федора Конюхова-художника заснований на створенні єдиного образу природи і людини. Проживши п'ять років на Чукотці, він створив більше сотні графічних аркушів на тему «Життя і побут народів Півночі».

Федір Конюхов - перша у світі людина, яка досягла п'яти полюсів нашої планети: Північний географічний, Південний географічний, Полюс відносної недоступності в Північному Льодовитому океані, Еверест (полюс висоти), Мис Горн (полюс яхтсменів). Також він перший у світі росіянин, якому вдалося виконати програму «Сім вершин світу» - піднятися на найвищу вершину кожного континенту.

«Я хочу, щоб глядач, який прийде на виставку, не тільки побачив той світ, який я люблю, але й відчув красу життя кожного з нас на нашій планеті Земля», - каже Федір Конюхов.

Седмица.Ru