Відвідувачі вперше за багато років можуть бачити ділянки, де поховані їхні предки / jta.org

Спека, яка спалює Західну Європу, допомогла візуально визначити точне планування старого єврейського кладовища у Нідерландах.

Через палючу 100-градусну температуру, зареєстровану цього місяця, трава, яка зазвичай покриває надгробки на 400-літньому кладовищі Бет Хаїм біля Амстердама, засохла і пожовкла, тоді як трава, яка росте між надгробками, залишилася зеленою. Точні контури кожного надгробка стали видні неозброєним оком вперше за останні десятиліття, повідомляє "Лехаим" з посиланням на NIW.

Це явище пов'язане з тим, що Бет Хаїм є сефардсько-португальським кладовищем, заснованим євреями, що бігли від кампанії релігійних переслідувань інквізиції на Піренейському півострові у 15 і 16 століттях. В цій громаді надгробні плити не розташовуються вертикально, а лежать на землі над могилою. Однак, оскільки в Нідерландах незвичайно м'який ґрунт, надгробні камені поступово занурюються в землю, і зрештою вони повністю покриваються травою, що росте над ними. Але через посуху трава, що росте над надгробками, загинула, а трава, що росте між ними, збереглася, тому що вона могла прорости глибше.

Відео дня

Таким чином, відвідувачі вперше за багато років можуть бачити ділянки, де поховані їхні предки, за умови, що вони знайомі з документами та кресленнями, які показують, хто де похований у Бет-Хаїм. Однак через спеку керівництво кладовища наклало тимчасову заборону на запалювання свічок, яке багато єврейських родин використовують для того, щоб увічнити пам'ять померлих. Є побоювання, що запалювання свічок під час такої погоди призведе до лісових пожеж.

На кладовищі, яке все ще належить громаді португальських євреїв в Амстердамі, поховані приблизно 28 000 осіб.