Президентська Рада зі взаємодії з релігійними об'єднаннями та організаціями закликала поважати права віруючих в зонах військових конфліктів.

Зокрема, як повідомляє ТАСС заява стосується стурбованості долею віруючих традиційних релігій на теренах Близького Сходу, Північної Африки та України.

"Особливістю останніх років стали наполегливі зусилля, спрямовані на те, щоб надати релігійній і національній мотивації конфліктів політичного або соціального характеру", - йдеться в заяві президентської Ради.

Відео дня

Відзначається, що боротьба за економічні інтереси або геополітичне панування" прикривається "гаслами, на яких написані дорогі для мільйонів людей слова про Бога, про віру, про патріотизм".

Документ закликає захищати права християн, представників поміркованого ісламу та іудейських громад. "У низці країн Близького Сходу і Північної Африки ллється кров мирних жителів, які в тому числі сповідують іслам, не приймають радикальну псевдорелігійну ідеологію", - констатують члени президентської Ради зі взаємодії з релігійними об'єднаннями.

"Все більш загрозливим стає в біблійному регіоні положення християнських громад і релігійних меншин, посилюється їхня вимушена втеча з землі предків", - підкреслюється в документі. Відзначається масовий вихід християн з Іраку, де вони жили два тисячоліття. Знову висловлюється стурбованість долею двох християнських ієрархів в Сирії, викрадених 22 квітня 2013 року. У заяві йдеться, що "майже не залишилося християн в Лівії", в Сирії знищуються представники вірменського народу і його святині.

Особливу увагу в документі приділено Україні.

"У ряді регіонів України мають місце випадки неправомірного вилучення молитовних будинків у релігійних громад, що належать Українській православній церкві, яка послідовно займає миротворчу позицію". В заяві вказується на факти "несправедливого ставлення до протестантських і єврейських громад у різних частинах країни". Члени президентської Ради вважають за необхідне "координацію зусиль різних релігійних організацій у пошуках шляхів врегулювання збройного протистояння".

Президентський Рада закликає сприяти безперешкодній доставці гуманітарних вантажів, проявляти милосердя до людей інших політичних поглядів, в тому числі до військовополонених, забезпечити свободу совісті і віросповідання, виключити насильницькі і дискримінаційні дії, засновані на релігійній чи національній нетерпимості.