п

Реставраційні роботи в церкві Пресвятої Богородиці VI століття в селі Одзун в Лорійської області на півночі Вірменії, розпочаті два роки тому, завершені. Подібної реставрації за масштабом і технічним рішенням у Вірменії ще не було. Вдалося врятувати і зберегти для нащадків шедевр історико-архітектурної спадщини, повідомляє Благовест-Инфо.

Одзунській церкві, що простояла 15 століть, погрожували тріщини і коріння рослин, пророслих на покрівлі і стінах в умовах вологого клімату Лорійської області. На багатьох ділянках вапняний розчин був повністю розмитий. Затримка реставрації загрожувала руйнуванням храму під зовнішнім впливом, вірогідність якого в сейсмонебезпечному регіоні дуже велика.

Компанія «ЛевГук», що проводила реставраційні роботи, зміцнила будівлю, методом внутрішнього підсилення, обмеживши втручання в зовнішній вигляд косметичними правками - очищенням стін і заміною втратившого властивості вапняного розчину. «Ми скорше займалися" лікуванням "стародавнього храму, ніж ремонтом. Старалися мінімально втручатися в конструкцію, щоб зберегти його архітектурну і історичну цінність », - розповів виконавчий директор ЗАТ« ЛевГук »Лев Гукасян.

Відео дня

У розробці оригінальних методів внутрішнього підсилення брали участь кращі вірменські інженери та фахівці Міланського політехнічного інституту (Італія). У ході робіт застосовані міцні скловолоконні троси і тканини, з допомогою яких укріплені купол і стіни. Для того щоб уникнути руйнівного впливу корозії, реставратори замінили колишні залізні з'єднання високоефективними європейськими клеями.

При проведенні підготовчих робіт були виявлені фрагменти орнаменту і зразки черепиці VI століття, предмети стародавнього побуту. Крім того, під покрівлею купола збереглася винна пляшка із запискою про результати ремонту, проведеного в 1889 році на кошти братів Абовяну. Документ переданий в Інститут - сховище древніх рукописів «Матенадаран» для відновлення та вивчення.