е

В рамках експозиції «Врата книжкових скарбів» у музеї книги Національної бібліотеки Білорусі відкрилася виставка «Ілюстрована Біблія», на якій представлені екземпляри видань ХVІ-XХI ст, повідомляє sobor.by.

Ілюстровані книги Біблії створювалися протягом усієї історії Християнства. Біблійні тексти на пергаментних сувоях і кодексах вже містили мальовані мініатюри. З винаходом друкарства ця традиція отримала активний розвиток. Ранні друковані ілюстровані Біблії прикрашалися зображеннями, зробленими з дерев'яних кліше, - ксилографій. Прикладом такого видання є «Біблія Леополіта» (1561) - перший друкований переклад Біблії на польську мову з численними гравюрами на біблейські сюжети, виданий знаменитим краківським друкарем Н. Шарфенбергом.

Поступово ксилографія поступилася місцем більш якісним відбиткам з мідних пластин - офорту. Художники ХVII-XVIII ст. кращі творіння присвячували сюжетам Святого Письма. Яскравий приклад оформлення Письма в першій половині XVII ст. демонструє Біблія з гравюрами знаменитого швейцарського художника і гравера М. Меріана (1627).

Відео дня

У XVIII ст. центром видання гравірованих біблійних альбомів були Нідерланди. Однією з найкрасивіших голландських Біблій є збірка, надрукована П. де Хондом (1728), ілюстрована творами голландських художників і граверів Г. Хута та Я. Хаубракена, а також відомого французького майстра офорта Б. Пікара.

126 прекрасних хромолітографій класичних майстрів на сюжети Святого Письма містить «Золота Біблія класиків...» (1898) в перекладі на польську мову. Книга в унікальній шкіряній палітурці з тисненням, золоченням, латунними накладками і застібкою.

Експозиційний розділ доповнено першим виданням Римського Міссала в перекладі на білоруську мову (2004). Це видання отримано в дар від кардинала Казимира Свентека, Архієпископа Митрополита Мінсько-Могильовського. У книгу вкладений дарчий лист із особистим підписом кардинала.

Демонструється також факсимільне видання Слуцького Євангелія 1582 (Мінськ, 2009) з передмовою Митрополита Мінського і Слуцького Філарета, Почесного Патріаршого Екзарха всієї Білорусі з його особистим підписом.

Виставка працюватиме до 2 лютого 2015 року.