Байкальські дайвери планують побудувати підводну дзвіницю в районі селища Листвянка. Таким чином вони хочуть привернути увагу до екологічних проблем Байкалу, повідомляє ТАСС.

«Ініціативна група дайверів розробляє ідею підводної дзвіниці. Днями ми провели експеримент - перевірили, як звучать дзвони на глибині. У нас був церковний дзвін, корабельна ринда, два поддужних дзвіночка і особливий буддійський дзвін у вигляді пластини», - розповів керівник групи водолазних досліджень і підводного моніторингу Лимнологічного інституту Сибірського Відділення РАН Ігор Ханаєв. За його словами, дайвери самі не очікували такого ефекту: звук виявився чистим, яскравим, дзвони співали на різні голоси, звук був виразно чутний на відстані не більше 40 метрів.

З чого буде побудована дзвіниця і де вона буде діять, поки не вирішили. Можливо, матеріалом для дзвіниці стане топляк модрини - колоди, пролежали на дні багато років і від цього придбали особливу міцність. Одне вирішено точно: об'єкт має бути доступний навіть дайверам-початківцям, а значить, встановлений на глибині не більше 10-12 метрів.

Відео дня

Озеро Байкал - найглибше у світі (1642 м). Проте воно постійно перебуває під загрозою забруднення через діяльність людини. У 1996 році Байкал був включений в Список всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

bf-favor.org