/ regnum.ru

Ракетні удари по Сирії, нанесені 14 квітня силами США, Великобританії і Франції, є актом «несправедливої і грубої агресії», – йдеться у спільній заяві патріархів християнських Церков, представлених у Сирії.

Наприкінці минулого тижня Дональд Трамп наказав завдати удару по Сирії у відповідь на застосування хімічної зброї військами Башара Асада, яке нібито мало місце. У ніч з п'ятниці на суботу по цілях на сирійській території було випущено 105 американських, англійських і французьких ракет, повідомляє "Благовіст-інфо". 

Громадянська війна в Сирії триває з 2011 року – за цей час загинуло майже півмільйона жителів країни, 10 мільйонів стали вимушеними переселенцями.

Відео дня

У своїй заяві три патріарха – православний Іоанн Х, сіро-яковитський Ігнатій Мар Єфрем II і мелькитський Йосип Абси – рішуче засудили дії західної коаліції, назвавши ракетні удари «передчасними і несправедливими». Атака на Сирію була здійснена за відсутності «достатніх і чітких доказів» застосування хімічної зброї, переконані християнські ієрархи.

«Нічим не виправдана агресія проти Сирії, вчинена в той момент, коли незалежна міжнародна комісія готувалася приступити до роботи в Сирії, підриває діяльність цієї комісії», - йдеться в заяві.

Атака на Сирію була здійснена країнами, які ніколи не піддавалися нападам з боку Дамаска, і являють собою «явне порушення міжнародного права і статуту ООН, будучи невиправданим нападом на суверенну державу-члена ООН», відзначають патріархи.

Автори заяви висловили сумнів, що ракетні удари призведуть до досягнення заявлених цілей – навпаки, вони лише зіграють на руку терористам і призведуть до подальших зволікань у досягненні миру в Сирії.

Сирійські патріархи закликали ООН підтримати ініціативи мирного вирішення сирійської кризи і попросили про молитви віруючих США, Великобританії і Франції.

Своє обурення ракетними обстрілами також висловили багато інших священнослужителів із Сирії.

«Ми знали, що Сполучені Штати мали намір завдати удару після передбачуваної хімічної атаки у Східній Гуті, але сподівалися, що спочатку відбудеться об'єктивне розслідування застосування хімзброї, і що ракети не полетять до тих пір, поки з'являться результати цього розслідування, - заявив священик-францисканець Бахджат Еліа Каракаш, настоятель церкви Звернення св. Павла в дамаському кварталі Баб Тума. На початку поточного року цей район сирійської столиці неодноразово піддавався мінометному обстрілу бойовиків з боку Східної Гути.

За словами о. Бахджата, сьогодні "наявне бажання знищити Сирію». Католицький священик нагадує, що аналогічна ситуація вже мала місце в 2003 році, коли західна коаліція напала на Ірак, заявляючи, що у Саддама Хусейна є зброя масового ураження, яку, однак, згодом так і не було знайдено.

«Запустивши ці рекеты, вони скинули маски, - заявив в інтерв'ю італійському агентству SIR апостольський вікарій для католиків латинського обряду єпископ Жорж Абу Хазен. – Те, що відбувалося раніше, можна назвати «війною за дорученням». Сьогодні на поле бою вийшли головні дійові особи. Ось уже восьмий рік іде війна на сирійській землі, і коли другорядні актори були переможені, на сцену спустилися справжні головні герої».

Католицький ієрарх теж сподівався на розслідування ОЗХО, однак, продовжив він, «після цих рейдів все стане значно важче. Усі заклики до світу потрапляють у порожнечу – і тільки Папа Франциск продовжує сподіватися на мир, і ми разом із ним».

За словами халдо-католицького архієпископа Алеппо Антуана Аудо, вражаючим є той факт, що ракетний удар був здійснений якраз напередодні початку роботи інспекторів ОЗХО, які були призвані з'ясувати, чи дійсно Дамаск причетний до хімічної атаки в Думі.

Удари по Сирії приховують «жагу до влади» Заходу і його саудівських союзників. В інтерв'ю Радіо Ватикану сирійський ієрарх назвав «абсурдом» версію про те, що Асад вирішив застосувати хімзброю в той самий момент, коли його війська встановили контроль над Східною Гутою, яка протягом останніх років була під владою джихадистів.

Сирія, вважає архієпископ Аудо, розплачується на регіональному рівні за «віддалений конфлікт» Саудівської Аравії та Ірану, що певною мірою нагадує ситуацію у сусідньому Іраку. Халдейський ієрарх дуже сподівається, що США і Росія зможуть прийти до згоди щодо сирійського питання.

Зі свого боку, маронітський патріарх Бешара Бутрос ар-Раї – також в інтерв'ю Радіо Ватикану висловив глибоке співчуття у зв'язку з ракетними ударами західних країн щодо Сирії. Ці дії можуть призвести до інтернаціоналізації війни, яка вже сім років спустошує Сирію вважає кардинал Раї.

Патріарх Маронітської Церкви різко засудив «ігри великих держав», які «б'ють у барабан нової війни проти Сирії». За словами ліванського ієрарха, країни Заходу «не проявляють ніяких людських почуттів по відношенню до мільйонів невинних сирійців, змушених тікати з рідної країни».

«Вони кажуть, що воюють за встановлення демократії у Сирії, Іраку... Що ж, якщо ви хочете демократію, застосуйте її закони та послухайте, що говорять люди, -- додав маронітський кардинал. – Ви хочете дізнатися, якою буде доля Асада? Нехай це вирішує сирійський народ! Це не ваша справа вирішувати, хто буде наступним президентом Сирії, Іраку, Лівану... Дайте народові можливість вирішити це, якщо ви дійсно хочете застосовувати демократичні норми. Демократія – це не просто слова: її потрібно застосовувати на практиці».