У високогірній Аджарії фермер знайшов середньовічні квеврі / Аджарское телебачення

Два середньовічних квеврі знайдені у високогірному аджарському селі Кідзінідзеєбі Шуахевського муніципалітету.

Квеврі виявив місцевий житель Шалва Гогітідзе під час весняних робіт на своїй ділянці, повідомляє "Грузія-Онлайн".

Як розповів археолог Шота Мамуладзе, вже після першого огляду можна сказати, що квеврі датуються приблизно X-XI століттями. Точна дата буде встановлена після експертизи.

Відео дня

Примітно, що в селі Кідзінідзеєбі проживають представники двох релігій – православні та мусульмани. Будинок Гогітідзе знаходиться в декількох метрах від мечеті.

64-річний Гогітідзе каже, що і раніше знаходив на цій території різний глиняний посуд. Так, у 90-х роках на ділянці, що належить родині Гогітідзе, були виявлені 8 середньовічних винних погребів – марані, однак тоді цій знахідці не надали великої уваги.

Історик Серго Абашідзе каже, що на місці мечеті в селі Кідзінідзеєбі до XII століття перебувала православна церква. Він припускає, що виявлені марані і квеврі належали цьому храму.

Вчені відзначають, що численні археологічні знахідки свідчать про багатовікові традиції виноробства високогірній Аджарії.

Грузинський традиційний метод виготовлення вина в глиняному глечику квеврі з 2013 року є пам'яткою культурної спадщини ЮНЕСКО. Найдавніший квеврі, виявлений на території Грузії, перебував на горі Храми – його відносять приблизно до 6 століття до н. е..