/ сайт newsgeorgia.ГЕ

Два середньовічних винних чана – квеврі - знайдені у високогірному аджарському селі Кідзінідзебі Шуахевського муніципалітету.

Квеврі виявив місцевий житель Шалва Гогітідзе під час весняних робіт на своїй ділянці, повідомляє «Новини-Грузія» з посиланням на Аджарське телебачення.

Як повідомив археолог Шота Мамуладзе, вже після першого огляду можна сказати, що квеврі датуються приблизно X-XI століттями. Точна дата буде встановлена після експертизи.

Відео дня

У селі Кідзінідзебі проживають представники двох релігій - православні християни і мусульмани. Будинок Гогітідзе знаходиться у декількох метрах від мечеті.

64-річний Гогітідзе каже, що і раніше знаходив на цій території різний глиняний посуд. Так, у 1990-х роках на ділянці, що належить родині Гогітідзе, були виявлені вісім середньовічних винних погребів – марані, однак тоді цій знахідці не надали великої уваги.

Історик Серго Абашидзе каже, що на місці мечеті у селі Кідзінідзебі до XII століття перебувала православна церква. Він припускає, що виявлені марані і квеврі належали цьому храму.

Вчені відзначають, що численні археологічні знахідки свідчать про багатовікові традиції виноробства високогірної Аджарії.

Грузинський традиційний метод виготовлення вина у глиняному глечику квеврі з 2013 року є пам'ятником культурної спадщини ЮНЕСКО. Найдавніший квеврі, виявлений на території Грузії, перебував на горі Храми - його вік датують приблизно VI століттям до н.е.