В Горі відзначили церковне свято «Оконоба» / newsgeorgia.ge

У місті Горі у вівторок пасхальної Седмиці відзначили свято «Оконоба» – він пов'язаний із візантійською іконою, яка з середніх століть вважалася покровителькою міста.

Як повідомляє "Грузія-Онлайн", після служби в кафедральному соборі Різдва Богородиці відбулася хода до споруджуваної Оконської церкви, де митрополит Горійський і Афонський провів святкову службу. Після служби відбулася хода центральними вулицями міста.

Свято «Оконоба» був відновлений із благословення митрополита Горійського і Афонського владики Андрії (Гвазава) в 2004 році. Цього року він відзначається в 14 раз.

Відео дня

Ікона, яку називають «Оконской» через те, що вона була виявлена в селі Окона – рідкісна робота візантійської школи іконопису раннього періоду. Це троескладень XI століття, що зображає Христа і лики святих.

За даними грузинських істориків, в Грузію ікона потрапила з Візантії і була частиною приданого першої дружини царя Баграта IV цариці Олені.

Висота ікони – 20,32 см, вона виготовлена вона зі слонової кістки, оздоблена перлами, золотом і сріблом. У світі налічується небагато подібних триптихів, при цьому Оконська ікона на диво добре збереглася.

З Грузії ікона зникла в 90-ті роки, під час збройного конфлікту на території Цхінвальського регіону, де триптих виставлявся в місцевому музеї. Виявився триптих лише у 2001 році. Олег Землянніков спробував продати раритет на аукціоні «Крісті» у Женеві. Експерти аукціону оцінили предмет у два мільйони доларів і підтвердили його походження.

У ході розслідування, проведеного в Швейцарії, було встановлено, що Землянніков придбав ікону в Цхінвальському музеї за 300 доларів.

Після тривалих процедур за участю МЗС Грузії, Швейцарія визнала, що ікона є власністю уряду Грузії і в 2004 році повернула її в країну. З 2004 року ікона зберігається у Золом фонді Державного музею Грузії в Тбілісі.