/ tula.ru

Частина фундаменту Хрестовоздвиженського храму XVII століття, знесеного у 1933 році, знайшли археологи у центрі Тули.

Крім фундаменту храму, на Хрестовоздвиженській площі міста знайдені й інші артефакти - кладовище XVIII століття, хрести, кілька монет, мідна набійка, наперсток, частина ножа, ґудзики та інше, повідомляє "Фома" з посиланням на сайт адміністрації Тули.

- На Хрестовоздвиженській площі здійснюється підготовка до благоустрою та облаштування фонтану. На місці розриття також працюють археологи, - розповів заступник глави адміністрації Тули з будівництва і житлово-комунального господарства Роман Мурзін.

Відео дня
/ tula.ru

У свою чергу, керівник археологічної експедиції Олексій Свиридов повідомив, що 40 поховань, виявлених при земляних роботах поряд з фундаментом храму, будуть перепоховані за православними традиціями.

- Ми і очікували, що на Хрестовоздвиженській площі будуть подібні знахідки у вигляді поховань, так як раніше було прийнято захоронювати біля церков, - пояснив, зі свого боку, начальник інспекції Тульської області з держохорони об'єктів культурної спадщини Денис Горецький.

Кам'яний Хрестовоздвиженський храм був зведений у Тулі в 1696 році на місці колишньої дерев'яної церкви. У 1759 році його перебудували, а через рік – освятили. З 1894 року при ньому працювала парафіяльна школа. У 1933 році храм знесли. Вже у наш час, у пам'ять про храм, площу назвали Хрестовоздвиженською.