Один з "дзвонів Гітлера" / dw.com

Невідомий видалив свастику та частину напису з націонал-соціалістичним змістом з церковного дзвону в Шверингені в Нижній Саксонії.

Інцидент стався на «страсному тижні», заявив у вівторок, 3 квітня, пастор Ян-Аксель Хеллвеге (Jahn-Axel Hellwege), повідомляє "Благовіст-Інфо".

Невідомий проник у церкву за допомогою ключа - ніяких слідів злому виявити не вдалося.

Відео дня

«Настав час, щоб весняне прибирання впустило свіжий вітер», - йдеться в залишеній на місці записці. «Ми не тільки очистили наше село, але очистили і дзвін - від голубиного посліду і бруду націонал-соціалізму, яка, через 80 років, загрожувала розділити населення села», - написав невідомий.

У 2017 році в Німеччині виявили одразу кілька так званих «дзвонів Гітлера» - дзвонів зі свастикою, що знаходяться у використанні. У лютому місцева рада комуни в Херксхайме-ам-Берг (федеральна земля Рейнланд-Пфальц) постановив не знімати скандальний дзвін часів націонал-соціалізму і знову прийняти його в експлуатацію. Десятьма голосами проти двох рада вирішила, що дзвін має залишитися як «привід до примирення й пам'яті проти насильства і несправедливості».

«Комуні необхідно, щоб ми отримали чітке розуміння, в якому напрямку ми хочемо рухатися», - заявив бургомістр Георг Велькер (Georg Уелкер). В експертному висновку зазначається, що «утилізація» дзвонів - це «втеча від розуму і свободи від забобонів культурної пам'яті». При цьому не виключено, що дзвін також може бути відправлений у музей.