Бомбовим ударам піддалися храми і монастирі візантійського часу / skyticket.jp

Сирійська служба старожитностей звинуватила турецькі війська в знищенні ранньохристиянських пам'яток, об'єктів всесвітньої історичної спадщини: бомбовим ударам піддалися храми та монастирі візантійського періоду.

Як повідомляє "Седмиця", Генеральна дирекція Служби старожитностей Сирії випустила офіційну заяву, в якій повідомляється про знищення найважливіших археологічних об'єктів християнської та всесвітньої історичної спадщини в результаті авіаційного удару турецьких військово-повітряних сил в районі міста Афрін на північному заході Сирії.

«Турецький військовий літак завдав бомбового удару по археологічному пам'ятнику Барад, розташованому в 15 км на південь від міста Афрін», – йдеться в заяві, підписаній Махмудом Хамудом (Mahmoud Hamoud), директором Служби старожитностей.

Відео дня

На території археологічної пам'ятки Барад, як відомо, розташовуються залишки багатьох храмів, монастирів, а також поховання візантійського часу, тобто ранньохристиянського періоду. Усі вони в 2011 році були включені в список пам'ятників Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

За словами Махмуда Хамуда, бомбовим ударом турецької авіації була, зокрема, знищена могила Преподобного Марона Сирійського Пустельника, який за своє богоугодне життя отримав від Господа дар зцілень, заснував багато обителей і помер наприкінці четвертого століття. Бомби також зруйнували залишки собору Святого Юліана, побудованого тоді ж, наприкінці четвертого століття. 18 березня турецькі війська та їх союзники вибили з міста Афрін курдські збройні формування.