Апокриф книги Буття / wikipedia.org

Один з найзагадковіших сувоїв Мертвого моря вперше показали на виставці в Ізраїльському музеї Єрусалиму.

Апокриф книги Буття (Genesis Apocryphon) – один з перших семи фрагментів, знайдених в 1947 році в першій Кумранській печері, повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Times of Israel".

Манускрипт написаний арамейською і складається з чотирьох аркушів шкіри, зшитих сухожиллями. Вуглеводневий аналіз показав, що манускрипт створили близько I століття до нашої ери. З семи сувоїв він зберігся найгірше, так як не був захований у глечик і довго пролежав на підлозі печери. Тому вченим знадобилося багато часу, щоб розшифрувати текст.

Відео дня

Рукопис являє собою апокрифічний переказ Танаха. Багато вчених відносять його до жанру мідрашу – доповнення і тлумачення священного тексту. У манускрипті від особи Ламеха розповідається про народження і життя Ноя, Великий потоп та історію Авраама.

«Це єдиний у світі екземпляр такого тексту», – зазначив завідувач сховищем Музею Книги Адольфо Ройтман.

Апокриф книги Буття ніколи раніше не показували публіці цілком. У 1960-х показували один його лист. У Єрусалимі манускрипт виставляється під спеціальним смарт-склом, яке оберігає його від прямого освітлення. Коли відвідувачі натискають кнопку, біле скло стає прозорим на 30 секунд.

«Дивитися на цей рукопис – не те ж саме, що милуватися Боттічеллі. Він не особливо естетичний, не в цьому справа. Сенс в тому, що це втрачена традиція, про яку ми раніше не знали», – сказав Ройтман.