/ spiegel.de

Відомий священик-мандрівник Федір Конюхов має намір досягти дна найглибшої точки світового океану – Маріанської западини в Тихому океані – і встановити там православний хрест.

Встановити хрест отець Федір має намір у ході російської експедиції, яка планує зібрати перші в історії проби ґрунту з дна Маріанської западини, повідомляє "Фома".

- Я був у Гонолулу, і вчені з Інституту світового океану кажуть: там дві тектонічні плити сходяться, треба з однієї плити взяти камені і грунт, і з іншогї взяти. Це для науки буде більше, ніж навіть грунт із Місяця. Ми поставили за мету зануритися і дістати ці камені, - розповів священик-мандрівник.

Відео дня

За словами отця Федора, свого часу взяти проби грунту планував та поринав на дно западини у 2012 році режисер Джеймс Кемерон, але йому це не вдалося через відмову обладнання.

Маріанська западина - глибоководний океанічний жолоб на заході Тихого океану, найглибший із відомих на Землі. Найглибша точка Маріанської западини - «Безодня Челленджера». За вимірами 2011 року, її глибина становить 10 994 метрів нижче рівня моря.

Федір Конюхов (нар. 1951) - мандрівник, письменник, художник, священик Руської Православної Церкви. Тричі побував на Північному полюсі, а також на Південному полюсі, Евересті, мисі Горн. Здійснив перше в історії одиночне навколосвітнє плавання на яхті без зупинок (1990-1991 рік), а також встановив безліч інших російських та міжнародних рекордів.