Каліфорнійський університет в Дейвісі / wikiwand.com

У Каліфорнійському університеті Дейвіса пройшов науковий форум дослідників релігії «Істина, омана й мова в релігіях античного Середземномор'я».

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на інтернет-сайті форуму, в ньому взяли участь науковці з університетів США, Канади, Великобританії, Гонконгу.

Основні питання конференції, запропоновані для обговорення: як іудеї, християни і представники інших релігійних спільнот Стародавнього Середземномор'я могли розуміти один одного? Що вони думали про можливість комунікації між різними культурами і різними мовами? Як вони ідентифікували, що є істинним, що правдоподібним, а щось сумнівним?

Відео дня

На першому засіданні виступили професор гебраїстики та юдаїки Університету Берклі Рональд Хендель з доповіддю «Істина, мова і сказання про Вавилонську вежу», професор релігієзнавства та біблеїстики Університету Оттави Юдиф Ньюмен з доповіддю «Хитрість як чеснота: нові характеристики мови Книги Юдиф».

Повідомлення інших учасників конференції були присвячені проблемам істинності, правдивості, пропагандистських технологій, перекладу текстів та ідей з однієї мови на іншу, і транслювання ідей однієї культури в іншу. Ці проблеми розглядалися на прикладі аналізу іудейських і християнських текстів елліністичного і римського періоду античності.

Були представлені такі повідомлення:

– Грецький як релігійна мова єгиптян та іудеїв у птолемеївському Єгипті;

– Філон Олександрійський і грецька міфологія;

– Пошук послідовності: про створення та рецепції Септуагінти;

– Пізньоатлантичні лінгвістичні ідеології та кордони мов;

– Дочка, яка «знає рух зірок»: гендер і передача езотеричних знань в давньо-середземноморській літературі мудрості;

– Математика апокаліптичної образності: сприйняття числа 666 як ідентифікаційного знака в грецькому християнстві, та ін.