/ catholicsistas.com

У мережі опубліковано 55 наукових фактів про смерть Іісуса Христа.

Анатомічні та фізіологічні подробиці смерті Христа аналізував з наукової точки зору доктор Трумен Девіс. Аналіз, який опублікований у мережі, вчений зробив у 1965 році, повідомляє Сatholic sistas.

1. Розп'яття - це найболючіша смерть, коли-небудь винайдена людиною, термін «мука» тут актуальний, як ніколи.

Відео дня

2. Це покарання було, у першу чергу, для самих «відморожених» і злісних чоловіків-злочинців.

3. Іісус був роздягнений догола, Його одяг поділений між римськими воїнами. «Ділять ризи мої між собою і про одяг мій кидають жереб» (Псалом 21).

4. Розп'яття гарантувало Іісусу жахливу, повільну, болісну смерть.

5. Коліна Іісуса були зігнуті під кутом близько 45 градусів. Він був змушений нести власну вагу м'язами стегна, що не є анатомічно правильним положенням, яке можна зберігати більше ніж на кілька хвилин без судом у м'язах стегон і гомілки.

/ catholicsistas.com 
Уся вага Іісуса тиснула на Його ноги з цвяхами / catholicsistas.com

6. Уся вага Іісуса тиснула на Його ноги з цвяхами, пробитими через них. Оскільки м'язи ніг Іісуса швидко втомлювалися, вага Його тіла повинна була бути перенесена на Його зап'ястя, руки і плечі.

7. Через кілька хвилин після того, як Його поклали на Хрест, плечі Іісуса були вивихнуті. Через деякий час лікті і зап'ястя Спасителя також виявилися вивихнутими.

8. Результатом цих вивихів стало те, що Його руки повинні були бути на 9 дюймів (23 см) довше, ніж зазвичай.

9. Крім того, у Псалмі 21:15 виконалося пророцтво: «Я розлитий, немов та вода, і всі кості мої поділились». Цей пророчий псалом дуже точно передає почуття Христа на хресті.

10. Після того, як були вивихнуті зап'ястя Іісуса, лікті і плечі, вага Його тіла через руки викликала тиск на м'язи грудної клітки.

11. Це змусило Його грудну клітку витягнутися вгору і назовні, у самому неприродному стані. Його грудна клітка постійно перебувала у стані максимального вдиху.

12. Щоб видихнути, Іісус повинен був спертися на пробиті цвяхами ноги і підняти власне тіло, дозволивши грудній клітці рухатися вниз і всередину, щоб випустити повітря з легенів.

13. Його легені знаходилися у стані спокою з постійним максимальним вдихом. Розп'яття - катастрофа з точки зору медицини.

14. Проблема полягала в тому, що Іісус не міг вільно спертися на ноги, тому що м'язи Його ніг, зігнуті під кутом 45 градусів, затекли і надзвичайно боліли, постійно перебуваючи в судомах і в анатомічно неймовірно неправильному положенні.

/ catholicsistas.com

15. На відміну від усіх голлівудських фільмів про Розп'яття, жертва була надзвичайно активна. Розіп'ята жертва була фізіологічно змушена пересуватися вгору і вниз по хресту, на відстань близько 12 дюймів (30 см) щоб дихати.

16. Процес дихання викликав жахливий біль, змішаний з абсолютним жахом задухи.

17. Оскільки розп'яття тривало 6 годин, Іісус все менше і менше міг переносити свою вагу на ноги, так як Його стегна та інші м'язи ніг все більше і більше слабшали. Збільшувалося зміщення Його зап'ясть, ліктів і плечей, а подальше підняття Його грудної клітки робило Його дихання все важчим і важчим. Через кілька хвилин після розп'яття Іісус став страждати сильною задишкою.

18. Його рухи вгору і вниз на Хресті, щоб дихати, доставляли біль Його зап'ястям, Його ступням і вивихнутим ліктям та плечам.

19. Рухи ставали менш частими по мірі того, як Іісус ставав усе більш виснаженим, але жах неминучої смерті від задухи змушував Його продовжувати докладати зусиль щоб дихати.

20. У м'язів ніг Іісуса розвинулася болісна судома від тиску при спробах підняти власне тіло, щоб видихнути.

21. Біль від двох роздроблених серединних нервів у Його зап'ястях буквально вибухав при кожному русі.

22. Іісус був весь покритий кров'ю і потом.

23. Кров була результатом бичування, яке мало не вбило Його, а піт - результатом Його спроб видихнути. До того ж, Він був зовсім голий, а вожді іудеїв, натовпу і злодії по обидва боки хреста знущалися, лаялися та сміялися над Ним. Крім того, це спостерігала власна мати Іісуса. Уявіть Його емоційне приниження.

24. Фізично тіло Іісуса переживало цілу серію катувань, що ведуть до смерті.

25. Через те, що Іісус не міг підтримувати адекватну вентиляцію легенів, Він перебував у стані гіповентиляції.

26. Його рівень кисню в крові почав падати, у нього розвинулася гіпоксія. Крім того, через обмежені дихальні рухи рівень вуглекислого газу в крові (СО2) почав підвищуватися, цей стан називається гіперкритичним.

27. Зростання рівня СО2 змушував Його серце битися швидше, щоб збільшити приплив кисню і видалення СО2.

28. Дихальний центр у мозку Іісуса посилав термінові повідомлення в Його легені - дихати швидше. Він почав важко дихати, судорожно хрипіти.

29. Фізіологічні рефлекси Іісуса вимагали від нього більш глибокого дихання, і Він мимоволі рухався вгору і вниз по Хресту набагато швидше, незважаючи на нестерпний біль. Болісні руху спонтанно починалися кілька разів на хвилину, на радість натовпу, який знущався над Ним із римськими солдатами і синедріоном. «Я ж черв'як (червона розмазана пляма), а не чоловік, посміховище людське й погорда у народі. Всі, що бачать мене, лають, кажуть вустами, киваючи головою: «він уповав на Бога; нехай позбавить його, нехай врятує, якщо він угодний Йому». (Псалми 21:7-9)

/ catholicsistas.com

30. Однак, через прибиття Іісуса до Хреста і Його зростаюче виснаження, Він не може більше забезпечувати киснем своє тіло.

31. Гіпоксія (недолік кисню) і Гіперкапнія (велика кількість СО2) змушували Його серце битися все швидше і швидше, тепер у Нього розвинулася Тахікардія.

32. Серце Іісуса билося все швидше і швидше, його частота пульсу, ймовірно, становила близько 220 уд/хв.

33. Іісус нічого не пив протягом 15 годин, починаючи з 6 вечора попереднього вечора. Нагадаємо, що Він пережив бичування, яке мало не вбило Його.

34. Він стікав кров'ю по всьому тілу через бичування, терновий вінець, цвяхи у зап'ястях і ногах, а також множинні рвані рани, отримані Ним при побитті і падіннях.

35. Іісус був дуже зневоднений, Його кров'яний тиск упав до мінімуму.

36. Його артеріальний тиск був, мабуть, близько 80/50.

37. Він був у шоці першого ступеня, з гіповолемією (низький рівень крові), тахікардією (надмірно швидкий пульс), тахіпноею (надмірно швидке диханням) і гіпергідрозом (надмірним потовиділенням).

38. Близько полудня серце Іісуса, ймовірно, почало «пробуксовувати».

39. Легені Іісуса, ймовірно, почали заповнюватися легеневим набряком.

40. Це лише посилювало його дихання, яке було вже сильно ускладнено.

41. Іісус переживає серцеву і дихальну недостатність.

42. Іісус сказав: «Я відчуваю спрагу», тому що Його тіло волало про рідину. «Сила моя висохла, як черепок; язик мій прилип до гортані моєї, і Ти звів мене до персти смертної». (Псалми 21:16)

43. Іісус гостро потребував внутрішньовенного вливання крові і плазми, щоб урятувати Своє життя.

44. Іісус не міг дихати належним чином і повільно задихався.

45. На цьому етапі у Іісуса, мабуть, розвинулося порушення кровообігу (Haemopericardium).

46. Плазма і кров зібралися в просторі навколо Його серця, званого перикардом. «Моє серце стало, як віск, розтануло посеред нутрощі моєї». (Псалми 21:15)

47. Ця рідина навколо Його серця викликала серцеву тампонаду (що заважало серцю Іісуса битися правильно).

48. Через зростаючі фізіологічні потреби серця і розвиток Haemopericardium, Іісус, ймовірно, зрештою, отримав розрив серця. Його серце буквально розірвалося. Швидше за все, це стало причиною Його смерті.

49. Щоб уповільнити процес смерті, солдати встановили на Хрест невеликий дерев'яний уступ, який дозволив би Іісусу «як привілейованому» нести свою вагу на хресті.

50. Результатом цього було те, що на хресті могли вмирати до дев'яти днів.

51. Коли римляни хотіли прискорити смерть, вони просто ламали ноги жертвам, змусивши жертву удушиттся у лічені хвилини.

52. О третій годині дня Іісус сказав: «Звершилося». У той момент Він відпустив Свій Дух і помер.

53. Коли солдати прийшли до Іісуса зламати Йому ноги, Він уже був мертвий. Жодна з частин Його тіла не була зломлена на виконання пророцтв.

54. Іісус помирав протягом шести годин, після найболючіших і жахливих тортур, коли-небудь винайдених.

55. Він помер, щоб прості люди, такі як ви і я, могли відправитися на Небеса. «Бо того, який не знав гріха, Він зробив за нас жертвою за гріх, щоб ми в Ньому стали праведними перед Богом.» (2 до Коринтян 5:21).