Яд Вашем[1], івр. יד ושם) — ізраїльський національний меморіал Катастрофи (Голокосту) і Героїзму

Міністерство закордонних справ Польщі вимагає прибрати з меморіального центру Голокосту у Єрусалимі згадки про те, що німці разом "з польською поліцією" охороняли вхід до гетто Лодзі.

Про це заявив журналістам у четвер заступник голови відомства Ян Дзєдзічак, повідомляє Jewish.ru.

Повідомляється, що на відповідний напис у «Яд Вашем» звернув увагу один з ветеранів, який прибув до Ізраїлю з польською делегацією. Ветеран зазначив, що це помилка, оскільки у включеної до складу Третього рейху Лодзі, на відміну від генерал-губернаторства, ніякої польської поліції не було.

Відео дня

«Я попросив наше дипломатичне представництво в Ізраїлі втрутитися у ситуацію. Ми не залишимо цю справу і зробимо все, щоб ця інформація була негайно змінена», - сказав він.

Нагадаємо, що 1 березня вступив у силу прийнятий у Польщі новий закон про покарання за публічне звинувачення польської нації у причетності до Голокосту. Він вводить кримінальну відповідальність за публічне поширення інформації про вину польського народу або держави за злочини, вчинені Третім рейхом. До таких правопорушень належать, зокрема, використання формулювання «польські концтабори». Польська сторона запевняє, що закон не порушує свободу слова, не поширюється на наукові дослідження і художню діяльність.