папір використовували для релігійних потреб / sciencealert.com

Дослідники Національної прискорювальної лабораторії SLAC в США виявили сліди тексту з медичного трактату давньогрецького лікаря Галена в книзі з християнськими псалмами XI століття нашої ери.

Робота Галена була спочатку переписана на пергаменті сирійською мовою в VI столітті, пише Science Alert.

Медик грецького походження Клавдій Гален зробив величезний вплив на розвиток науки. Він зробив внесок у розуміння багатьох дисциплін, включаючи анатомію, фізіологію, патологію, фармакологію і неврологію, а також філософію і логіку. Однією з його робіт був трактат "Про ліки і силі простих засобів". Саме цей документ був переведений на сирійський невідомим автором і переписаний у VI столітті нашої ери.

Відео дня

Через 500 років чорнило зішкребли, а папір використовували для релігійних цілей. На зображенні вище вертикально орієнтовані символи є релігійним текстом 11 століття, в той час як більш слабкий горизонтальний сирійський текст - це прихований текст роботи Галена.

Фізики виявили текст, використовуючи рентгенівські промені, які були згенеровані на прискорювачі часток в SLAC. Це дозволило виявити крихітні частинки більш древніх чорнила на папері. На прояв "невидимого чорнила" однієї сторінки потрібно близько 10 годин. До теперішнього часу розшифровано 26 сторінок з двох сотень.

Раніше вчені застосовували ультрафіолетове і інфрачервоне випромінювання, а також електромагнітні хвилі видимої області спектра, однак ці методи не дозволили виявити трактат Галена.