ш

Виставка "Велика Руська ікона" відкриється в суботу в московському центральному виставковому залі "Манеж" і вперше представить широкій публіці 300 храмових ікон кінця XVI-початку XX століть із зібрання колекціонера Фелікса Комарова, у тому числі старообрядницьких, повідомляє РИА Новости.

Експозиція дає уявлення про всі стилістичні напрямки руського іконопису пізніх століть, про старообрядницьке і академічне мистецтво, про бароко і класицизм, про інтер'єри садибних і сільських храмів, про локальні іконописні центри Ярославля, Костроми, Каргополя, Вологди, Ростова.

"Вирішити, що з цими іконами буде далі, - один зі спонукальних мотивів провести цю виставку. Думаю, у цієї колекції дуже хороший завтрашній день", - сказав сам власник зібрання Фелікс Комаров.

Відео дня

За його зізнанням, він провів у житті сотні експозицій живопису в багатьох країнах, але саме цю назвав: "Головна виставка мого життя".

Свої ікони Комаров збирав близько 40 років, купував їх у Німеччині, США, Канаді, Аргентині, у тому числі на провідних зарубіжних аукціонах. Багато ікони, за його словами, вже подарував церквам, лікарням, військовим частинам, інтернатам.

Колекціонер розповів також про пам'ятну подію в історії його зібрання, яку сприймає як чудо: горіли склади, серед яких був і його ангар з іконами, - саме перед ним пожежа зупинився. Примітно, що в зібранні є ікона "Неопалима купина" - цей образ, вважається, рятує від вогню.

Експозиція в "Манежі" триватиме до 27 листопада.