/ Руа.гр

Закон про материнство і визнання дітей у лесбійських пар приймуть у Фінляндії.

Роком раніше у Фінляндії були легалізовані одностатеві шлюби, більше того - прирівняні до традиційних. Тепер місцева законодавча влада вирішили врегулювати бюрократичні складнощі, пов'язані з дітьми у таких парах, повідомляють "Російські Афіни".

Справа в тому, що після народження дитини у жіночих парах доводилося проходити складну бюрократичну процедуру усиновлення, на що найчастіше скаржилися громадяни країни.

Відео дня

Парламент проголосував на користь прийняття закону про материнство серед жіночих пар. Зміна дозволить жіночим парам підтверджувати материнство обох жінок у жіночій консультації ще до пологів. За прийняття закону виступили 122 депутата, проти - 42.

Закон став результатом громадянської ініціативи, початок якої було покладено ще у 2016 році.

З точки зору прав дітей нинішнє законодавство може створити проблему в ситуації, коли мати дитини помирає під час пологів або відразу після. У подібній ситуації новонароджений номінально залишається сиротою, якщо усиновлення всередині сім'ї не встигли провести досить швидко.

Закон, який прирівнює одностатеві шлюби до традиційних був прийнятий у Фінляндії рік тому.

Раніше одностатеві пари могли реєструвати свої відносини у магістраті. Після вступу закону в силу, реєстрація шлюбу в магістраті як форма юридичного оформлення відносин була скасована.

Також одностатевим парам дозволили разом всиновлювати дітей і брати спільне прізвище. Крім того, можливе одержання подвійного прізвища.