Грузія: ведеться реабілітація базиліки Мусоприани / heritagesites.ge

Національне агентство захисту культурної спадщини спільно з Національним агентством захисту історичних пам'яток рапортувало про проведення реабілітаційних робіт у базиліці Мусопріані селища Ціпорі Болніського муніципалітету.

Як повідомляє "Благовіст-Інфо", пам'ятка датується XVII-XVIII ст.

У результаті проведених робіт були укріплені облицювальні камені; фасаду повернуто первісний вигляд; обтесане стіноформуюче каміння по всьому периметру базиліки – як ззовні, так і в інтер'єрі; розчищені жолоби карнизів від земельних наносів і шкідливих опадів, а на наступному етапі споруджені нові карнизи; видалені найбільш пошкоджені фрагменти; облаштовані опорні лісу і кружала; склепіння і конхи; кружала тріумфальній і клиновидної арок, а також арки західної стіни. Фрагменти західного хреста були повернуті на місце, пошкоджені ділянки відновлені за фотографіями 1952-1980 рр.

Відео дня

У незайманому вигляді залишений невеликий фрагмент іконостасу в південно-західному куті вівтаря; відлиті три карбовані металеві двері.

Церква Мусопріані розташована по дорозі від регіонального центру Болнісі (Квемо (Нижня) Картлі) до селища Дарбазі, вона стоїть біля джерела, при вході в село.