В розпалюванні ворожнечі підозрюються члени радикальної буддійської організації / quora.com

На Шрі-Ланці введено надзвичайний стан та комендантську годину, а до міста Дигана увійшли близько 200 військовослужбовців.

На такі заходи довелося піти владі, щоб припинити зіткнення між буддистами і мусульманами, що розгорілися в останні тижні, після того, як буддисти мусульман звинуватили у насильницькому зверненні людей в іслам і руйнуванні стародавніх буддійських пам'ятників. Про це повідомляє "Благовіст-інфо" з посиланням на шрі-ланкійську Daily News.

Зокрема, комендантська година була введена у місті Канді в центральній частині острова, де знаходиться святиня – храм Зуба Будди. Заворушення там спалахнули після того, як кілька молодих людей з числа мусульман, ймовірно під дією алкоголю, напали на 41-річного чоловіка.

Відео дня

Пізніше конфлікт поширився і на прилеглі населені пункти, у тому числі на Дигану, куди довелося вводити армійський підрозділ, щоб припинити вуличні заворушення, викликані побиттям водія вантажівки, який помер від побоїв кілька днів тому. Люди, що напали на водія, були імовірно мусульманами. У відповідь сингальське населення спалило кілька магазинів і перекрило шосе палаючими покришками.

Тим часом спікер парламенту Шрі-Ланки Лакшман Кириелла заявив 6 березня, що буддисти повинні вибачитися за насильство проти мусульман, оскільки загострення було штучно викликано підбурювачами. Прем'єр-міністр Шрі-Ланки Ранил Викрамасингхе заявив, що постраждалі отримають компенсації. Місцеві релігійні лідери, як мусульманські, так і буддистські, також закликають людей припинити безлади.

У розпалюванні ворожнечі підозрюються члени радикальної буддійської організації Маха Сокон Балакайя, яка просуває ідеї сингальського націоналізму. Мусульмани складають близько 10 відсотків жителів острівної держави, буддисти - близько 75 відсотків. Решта 15 відсотків – індуїсти.