/ blagovest-info.ru

У зв'язку з передачею Грузинської патріархії тбіліської церкви Пресвятої Богородиці (Тандоянц) Єпархія Вірменської Апостольської Церкви (ВАЦ) у Грузії подала судовий позов проти цивільного реєстру.

Правову підтримку позивачам надають Центр по вивченню і моніторингу прав людини та Інститут різноманіття. Перше судове засідання за названим позовом призначено на 13 березня, повідомляє "Благовіст-інфо".

Як вважає позивач, цивільним реєстром церква Тандоянц була передана Грузинській патріархії без попереднього вивчення питання походження цього храму, а також не було встановлено, чи була церква Тандоянц у минулому у власності Грузинської Православної Церкви.

Відео дня

Крім того, ведеться адміністративне судочинство проти Національного агентства з майна, Міністерства економіки, яке списало з балансу церкву Тандоянц і прикріплену до неї земельну ділянку, що полегшило переоформлення зазначених об'єктів у власність ГПЦ.

Мова у позові йде про церкву, розташовану на проспекті Давида Агмашенебелі №38, яка збереглася в первісному вигляді з 1866 року, коли замість дерев'яної церкви на кошти Саака Тандоянца було зведено цегляну будівлю.

У 1883 році у дворі храму дружина Саака Тандоянца Кекела і її брат Олександр Бабанасянц побудували церковно-приходську школу. На цій будівлі донині зберігся напис про те, що вона побудована Тандоянцами.

У радянський час будинок переобладнали під кінотеатр, а з 1990-х він практично не мав функціонального навантаження і простоював у пошкодженому стані. У 2017 році Грузинська патріархія переоформила церкву на свій баланс. ГПЦ стверджує, що церква Тандоянц стоїть на місці храму, побудованого грузинами.