Михайло Романов був викрадений і убитий групою співробітників пермської ЧК і міліції / news.sputnik.ru

Виставка документів із пермських архівів про загибель брата Миколи II - великого князя Михайла Олександровича, на користь якого імператор зрікся престолу 2 (15) березня 1917 року, відкрилася у музеї монастиря святих Царствених страстотерпців на Ганиній ямі в Єкатеринбурзі.

Організатори виставки відзначили, що обставини вбивства великого князя Михайла Олександровича досі залишаються загадкою, як і місце знаходження його останків, повідомляє "Седмиця".

«У музейно-виставковому центрі на Ганиній ямі відкрилася виставка «Пермський період життя великого князя Михайла Олександровича і його загибель у ніч з 12 на 13 червня 1918 року». Її підготували співробітники нашого Пермського державного архіву соціально-політичної історії, документи можна буде побачити до 16 березня», - сказали в агентстві у справах архівів Пермського краю.

Відео дня

У пермському архіві пояснили, що обставини вбивства Михайла Олександровича Романова досі залишаються загадкою, як і місце знаходження його останків. «В експозиції можна побачити фотографії, пов'язані з пермським періодом життя великого князя, спогади організаторів і учасників його вбивства, статті в газетах 1918 року, фотографії з місць пошуків останків», - уточнили в архіві.

При підготовці проекту були використані документи з фондів Пермського губкому РКП(б), Пермської окружної партії, Мотовилихинського райкому КПРС, Пермського філіалу товариства старих більшовиків, колекції документів з історії Пермських організацій КПРС і ВЛКСМ. «Усі ці документи зберігаються у Пермському державному архіві соціально-політичної історії», - додали в архіві.

Михайло Олександрович Романов (1878-1918) був четвертим сином Олександра ІІІ і його дружини Марії Федорівни. З 1899 по 1904 роки був спадкоємцем престолу Російської імперії. Після зречення Миколи II до нього перейшло право спадкування престолу, однак він не був коронований і не був оголошений імператором. Після переговорів з представниками Державної думи у березні 1917 року Михайло оголосив, що візьме повноваження імператора тільки в разі, якщо їх запропонують йому Установчі збори.

З березня 1917 року він проживав у Гатчині під Петроградом, де з серпня перебував під домашнім арештом аж до посилання до Пермі у березні 1918 року, у політичному житті країни участі не брав. У ніч з 12 на 13 червня 1918 року був викрадений і вбитий групою співробітників пермської ЧК і міліції.