З обранням Нарендри Моді з індуської партії «Бхаратія Джаната» («Bharatiya Janata Party» (BJP)) прем'єр-міністром Індії, світська конституція країни виявилася під загрозою, а на католицького священика в Індії були накладені звинувачення.

Отець Аджай Кумар Сінгх, борець за права людини в районі Кандхамал, в Східно-індійському штаті Одиша (раніше Орісса), попередив про зростання впливу радикальних індуїстських сил на Індійському півострові.

«Особливо під загрозою опиняється християнська меншість, оскільки сприймається екстремістами як чужа, а християнське вчення - загрозою кастової системі», - сказав священик в інтерв'ю міжнародній Католицькій благодійній допомоги для Церкви в біді.

Відео дня

За словами отця Аджая Кумара Сінгху, який пов'язаний з «Форумом соціальних дій Одиши» («Odisha Forum for Social Action») - «Бхаратія Джаната» прагне встановити державну релігію, що виключає нижчі касти і всі меншини.

«Вони навіть хочуть нав'язати лише одну мову - санскрит, не дивлячись на те, що в Індії розмовляють на сотнях різних мов», продовжує священик, додаючи, що вплив партії, а також громадських рухів, які її представляють перетворило їх на серйозну політичну силу в Індії, приводячи церковних лідерів та їх паству в стан конфузу.

«Для нас дуже важливо зрозуміти, що відбувається. Як Церква, ми повинні мислити ширше меж наших окремих єпархій; ми зобов'язані діяти на регіональному та національному рівнях, щоб знайти відповіді на виклики», - каже отець Аджай. «Інакше, Орісса 2008 року буде повторена, навіть гірше, ніж було тоді, оскільки ми не засвоюємо уроки історії, каже священик, згадуючи серпень 2008 року, коли індуїстські націоналісти напали на села «християн-недоторканних» - що належать до найнижчої касти в соціальній ієрархії Індії.

Насильство стало причиною понад 100 смертей, за даними «Народного Трибуналу» («National People's Tribunal» (NPT)) - асоціації борців за права людини в Одише. «Народний Трибунал» повідомляє, що напади були добре сплановані: понад 600 поселень було розграбовано, знищені 5600 будинків, 295 церков, 13 шкіл. Понад 54 тис. людей опинилися без домівок, з яких 30 тис. не змогли повернуться в рідні села.

Близько 10 тис. дітей були позбавлені можливості відвідувати школу, оскільки змушені були тікати. Приблизно 2 тис. християн були примушені заперечувати свою віру. Велика кількість жінок були згвалтовані. Безліч винних насильства - при тому, що влада встановила їх особистості - ніколи так і не притягувалися до відповідальності.

Отець Аджай Кумар Сінгх побоюється, що жахливі сторінки історії можуть повториться.

Переклад з англійської - Федорак Віталій, для «УНІАН-Релігії».

Джерело: Catholic News Agency