Храм Гробу Господнього закрили на невизначений термін / 112.ua

На безпрецедентний крок зважилися християнські Церкви, які володіють храмом Гробу Господнього в Єрусалимі: найбільша святиня християнського світу закрита для відвідування на невизначений термін.

Причиною такого жорсткого рішення стали дії ізраїльської влади, які, на думку Церков, дискримінують християн. Про це повідомляє "Благовіст-інфо" з посиланням на Christian Today.

Храм Воскресіння Христового в Єрусалимі, відомого також як храм Гроба Господнього, є найбільшою святинею для християн усього світу, оскільки, за переказами, він побудований на тому самому місці, де був розіп'ятий, похований та воскрес Іісус Христос.

Відео дня

Стародавньою базилікою, яка заснована ще в IV столітті по РХ імператрицею Оленою, володіють православний Єрусалимський патріархат, Єрусалимський патріархат Вірменської Апостольської Церкви і францисканська кустодія Святої землі.

Лідери православних, вірмен і католиків, представлених у Єрусалимі, виступили зі спільною заявою, у якій пояснили, що храм Воскресіння закритий на знак протесту проти «тривалих акцій залякування та дискримінації християн у Святій землі».

Чаша терпіння християнських лідерів переповнилася після того, як кнесет прийняв до розгляду законопроект, що дає владі Ізраїлю право конфіскувати церковне майно.

Так званий «законопроект про церковні землі», підтриманий мешканцями єврейських поселень і підписаний 40 парламентаріями, є «таким, що дискримінує, і расистським», ідеться у заяві, підписаній православним Патріархом Феофілом III, вірменським Нурханом Манукяном та францисканським кустодом Святої Землі священиком Франческо Паттоном і опублікованій у неділю, 25 лютого.

Нова законодавча ініціатива стала частиною «систематичної кампанії проти Церков та християнської громади у Святій землі», підкреслюють церковні лідери.

«Безпрецедентні атаки на християн у Святій землі – це порушення засадничих, давніх і суверенних прав, посягання на складну тканину взаємин християнської громади з владою, яка існувала протягом багатьох десятиліть», - ідеться в заяві.

Представники історичних Церков також висловили протест проти рішення міської влади Єрусалиму оподатковувати церковне майно.

Якщо новий закон буде прийнятий, Церкви будуть обмежені в правах розпоряджатися власними землями; в особливій небезпеці опиниться ділянка церковної землі біля Яффських воріт у Старому місті Єрусалиму.

Дії ізраїльської влади не тільки послаблюють християнську присутність у Єрусалимі, але і ведуть до подальшого зубожіння найбідніших сімей, які можуть залишитися без даху над головою і харчування, а також наносять удар по дітям, які не зможуть відвідувати школу», пишуть два Патріарха і францисканський кустод.

Під впливом радикально налаштованих єврейських поселенців влада Ізраїлю готова порушити «статус кво», який століттями існував у Святому граді і дозволяв християнам жити тут і звершувати богослужіння незважаючи на складності політичної ситуації.

Минулого року православний Патріарх Феофіл відвідав ряд країн Заходу, щоб донести до політичних і релігійних лідерів інформацію про становище християн у Святій землі. Зокрема, він зустрівся з Папою Римським Франциском і архієпископом Кентерберійським Джастіном Уелбі.