Фільм «Watu wote» номінований на Оскар / blagovest-info.ru

Картина, що розповідає про те, як кенійські мусульмани захищали своїх земляків-християн від сомалійських ісламістів, була висунута на премію «Оскар» в номінації «найкращий короткометражний художній фільм».

Як повідомляє "Благовіст-Інфо", фільм «Watu wote» (у дослівному перекладі з суахілі – «Усі люди», ширше – «Усі ми») заснований на реальних драматичні події, що розгорнулися перед Різдвом 2015 року на півночі Кенії. Бойовики з угрупування «Аш-Шабаб» зупинили на шосе рейсовий автобус і наказали пасажирам-мусульманам встати в один бік, а християнам – в інший, щоб розправитися з останніми. Однак мусульмани відмовилися виконати цей наказ і не видали своїх співвітчизників, які сповідують Христа.

Широка публіка дізналася про мужність кенійських мусульман зі статті, написаної незабаром після цих подій, баварською журналісткою Юлією Драхе.

Відео дня

Німецький режисер Катя Бенрат, яка знімала фільм за участю студентів випускного курсу гамбурзькій кіношколи, змогла реалізувати свій задум завдяки матеріальній підтримці міжнародного католицького фонду «Кірсі ін Нот» («Допомога Церкві в нужді»).

«Продюсер Тобіас Розен звернувся до нас не лише тому, що йому були потрібні гроші на фільм, а й тому, що протягом багатьох років надаємо допомогу християнам, які піддаються гонінням через свою віру», - розповіла директор канадського бюро «Кірсі ін Нот» Марі-Клод Лалонд.

«Я шукав адекватного партнера, бо мені хотілося зняти не лише яскравий, а й автентичний фільм. «Кірсі і Нот» надав мені велику допомогу в зйомках. Воістину, це стало благословенням для нашої картини. Якби не підтримка фонду, цей проект не був би реалізований», - каже Тобіас Розен.

Над «Watu wote» працювала знімальна група, що складалася майже виключно з кенійців. У фільмі знялися непрофесійні актори – в тому числі сомалійці.

Картина вже отримала близько 60 премій – в тому числі Gold Student Academy Award, аналог «Оскара» для студентів-кінематографістів. Короткометражка також була визнана кращим африканським фільмом на Занзібарському (Танзанія) і Дурбанському (ПАР) фестивалях.