Вважається, що кожен третій чоловік у всьому світі обрізаний / imrey.org

Ісландія готова стати першою європейською країною, що оголосила поза законом ритуальне обрізання чоловіків.

Цей ритуал, обов'язковий для іудеїв і мусульман, викликав широкі дискусії у суспільстві. Законопроект, що знаходиться на цей час на розгляді парламенту Ісландії, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років для будь-якої особи, що проводить обрізання, за винятком випадків, коли воно проводиться за медичними показаннями, повідомляє "Седмиця".

Критики кажуть, що цей крок, який викликав тривогу серед релігійних лідерів по всій Європі, зробить життя євреїв і мусульман в Ісландії нестійким.

Відео дня

Вважається, що кожен третій чоловік у всьому світі обрізаний, причому переважна більшість - з релігійних або культурних причин. Євреї і мусульмани побоюються, що питання обрізання може стати доказом антисемітизму та ісламофобії.

Мусульманські та єврейські лідери висловилися проти цієї пропозиції, у той час як кардинал Райнхард Маркс, представник Католицької Церкви в Європейському Союзі, сказав, що законопроект є "небезпечною атакою" на релігійну свободу. За його словами, "криміналізація обрізання є дуже серйозним заходом, який викликає глибоку заклопотаність".

В ісландському законопроекті йдеться, що обрізання хлопчиків порушує їх права і несумісне з Конвенцією Організації Об'єднаних Націй про права дитини. Воно проводиться паралельно з операціями на жіночих статевих органах, які вже заборонені в більшості європейських країн.

У законопроекті йдеться, що обрізання проводиться без анестезії, і стверджується, що процедура часто проводиться “у будинках, які не є стерильними, та не лікарями, а релігійними лідерами. Існує високий ризик зараження при таких умовах, які можуть привести до смерті".

У ньому визнається, що, хоча батьки мають право давати релігійне повчання своїм дітям, "таке право ніколи не може перевищувати прав дитини". Хлопчики, які хочуть бути обрізаними за релігійними чи культурними причинами, можуть зробити це, коли вони досягають віку, в якому вони "розуміють, що пов'язано з такими діями", говориться у законопроекті.

Єврейські і мусульманські громади попереджають про те, що якщо обрізання буде заборонено законом, то ця практика піде у підпілля або представники релігійних меншин будуть здійснювати для її проведення поїздки за кордон або зовсім переїдуть в ті країни, де обрізання дозволено.

Ісландський законопроект про обрізання має підтримку низки партій і також широку громадську підтримку. Якщо він пройде перше читання, законопроект буде направлений комісії, в якій буде розглядатися кілька місяців перед його офіційним прийняттям.