Храм в ім'я Лівійських новомучеників в Ал-Оуре / aleteia.org

Храм, присвячений коптським мученикам, убитим три роки тому ісламістами в Лівії, був освячений у Єгипті 15 лютого, рівно через три роки після їх смерті.

Як повідомляє "Благовіст-Інфо", церква була побудована в селищі Аль-Оур поблизу міста Самалут (провінція Мінья). Звідти родом були 13 з 21 новомученика. Храм був зведений на кошти єгипетської держави.

15 лютого 2015 року на березі моря в Лівії бойовики Ісламського держави обезголовили 20 коптів й одного африканця, знявши розправу на камеру і виклавши страшні кадри в інтернеті. Ролик мав назву: «Послання, написане кров'ю й адресоване народу Христа».

Відео дня

Наступного дня після публікації відеоролика президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі відвідав коптський собор святого Марка в Каїрі, щоб висловити свої співчуття Патріарху Тавадросу. У країні було оголошено семиденну жалобу, а глава держави оголосив про будівництво храму, присвяченого мученикам, які були прославлені Коптською Церквою незабаром після їх смерті.

Влада Єгипту також виплатила грошову компенсацію родичам загиблих і призначила їм щомісячну пенсію в розмірі зарплати убитих, які перебували в Лівії на заробітках.

На освяченні нового храму, яке очолив коптський єпископ міста Самалут Пафнутій, був присутній губернатор Міньі та інші представники влади. З 16-го числа в храмі щодня звершуються літургії.

Ось уже три місяці – після того, як в Лівії були знайдені останки новомучеників – єгипетські судмедексперти проводять аналізи ДНК з метою встановлення приналежності тіл. Ймовірно, останки, визнані святими мощами, будуть упокоєні в крипті нового храму.

Будівництво храму здійснювалося інженерними військами єгипетської армії на кошти, виділені урядом. Церква займає площу 4000 кв. м, на її спорудження витрачено 10 млн. єгипетських фунтів (близько 450 000 євро).

Храмовий комплекс буде також включати бібліотеку, зал прийомів та інші приміщення.