Княгиня фінансувала білоруські школи, бібліотеки, стипендії білоруських студентів / radiovaticana.va

"Вона повернулася додому" - ці слова найчастіше звучали в костелі Пресвятої Трійці в Мінську.

У білоруській столиці перепоховали останки відомої меценатки початку XX століття Магдалени Радзивілл, повідомляє «Радіо Ватикану».

На св. Месу, а потім церемонію прийшли віруючі, письменники, громадські діячі, приїхали також і нащадки роду Радзивіллів - брати Микола та Мацей. Саме близькі дали згоду на перепоховання у Мінську. Як зазначив Мацей Радзивілл, це була мрія і остання воля самої Магдалени.

Відео дня

"Вона дуже рано зрозуміла, що треба зв'язати спадщину Радзивіллів і сім'ї Завіші, спадщину Великого князівства Литовського з білоруською культурою і треба її підтримати", - зазначив Мацей Радзивілл.

Магдалена Радзивілл народилася у Варшаві, але з Білоруссю її зв'язало багато: коріння батьків, родові помістя, дитинство пройшло недалеко від Мінська, потім другий шлюб - з Миколою Радзивіллом, активна громадська та благодійна діяльність. Княгиня фінансувала білоруські школи, бібліотеки, стипендії білоруських студентів, які навчались у Петербурзі, видання єдиної збірки Максима Богдановича та інших книг.

Навіть кошти від продажу свого діамантового кольє пожертвувала на заснування греко-католицької колегії в Римі. У 1918 році вона залишила Білорусь, але завжди мріяла повернутися, нагадав журналіст Гліб Лободенко, який є одним з ініціаторів перенесення праху Магдалени Радзивілл.

Перепоховання відбулося урочисто і при великій кількості людей. Останнім місцем земного шляху Магделени став костел Пресвятої Трійці у Мінську. Зараз на одній з колон храму знаходиться барельєф із зображенням Магдалени Радзивілл, а біля нього - живі квіти.