Парафіяльна церква Барака в Хадж-Юсуфе, на околиці Хартума, Судан, 10 січня 2013 року / reuters.com

Влада у Судані знесла бульдозерами християнський храм, а Біблії конфіскувала, звинувативши церкву в «провокуванні заворушень у суспільстві».

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на christianpost, євангельська церква в районі Аль-Хадж-Юсеф на півночі столиці Хартума була начисто знесена, а місцевий прихід у кількості 64 християн залишився без дому молитви.

Знесена євангельська церква в Аль-Хадж-Юсифе, Північний Хартум, Судан / morningstarnews.org

Бригада по знесенню діяла в стилі нальотчиків: вона прибула на місце з бульдозерами і самоскидами після завершення недільної служби в храмі абсолютно несподівано для парафіян і місцевих жителів, без найменшого попереднього повідомлення, і квапливо знесла храм. Свідки повідомляють, що бригада прибула в супроводі поліції, і поліцейські попередньо винесли з храму Біблії, майно, столи і стільці, пояснивши свої дії необхідністю «запобігання громадських заворушень».

Відео дня

Місцеві християни впевнені, що влада знесла храм тільки тому, що на цю землю претендує мусульманська група. Повідомляють, зокрема, що один з мусульманських підприємців заявляє своє право на церковну землю, але християни абсолютно впевнені в тому, що документи, які пред'являються їм, є підробленими.

За повідомленням видання Morning Star News, під знесення заплановано ще не менше 25 християнських храмів у країні, при цьому влада заявляє, що молитовні споруди побудовані на державній землі. Незадовго до знесення храму, сім місцевих ієрархів християнських церков були оштрафовані владою за мирний опір спробам мусульманських підприємців захопити будівлю церковної школи.

Влада Судану вже зіткнулися із засудженням її дій з боку міжнародної громадськості. Так, Джон Салліван (John Sullivan), заступник держсекретаря США закликав владу Судану покласти край гонінням на християн і руйнуванням християнських храмів у своїй промові в листопаді, коли виступав в університеті Аль-Коран Аль-Карім в Омдурмані. «Центральний уряд Судану і місцева влада штатів у складі федерації повинні негайно припинити всяку діяльність по знесенню молитовних споруд – чи то мечетей, чи то християнських храмів» – заявив Салліван у своєму виступі в університеті.